Britanski mediji izveštavaju o novom sistemu ocenjivanja stanja pacijenata kako bi se odredili oni koji "možda neće imati koristi od intenzivne nege" tokom epidemije korona virusa, pišu Dejli Mejl i Fajnenšal Tajms a prenosi Lepa&Srećna.

Prema prvobitno predloženom sistemu, otkriven je plan da pacijenti u dobi od 71 do 75 godina automatski dobijaju "četiri poena" na osnovu svojih godina, a možda još "3 poena na osnovu drugih znakova slabosti".

Već sa sedam ili osam "poena" u samom startu, ovakvi pacijenti mogli bi biti ocenjeni kao osobe koje nemaju koristi od intenzivne nege. 

Međutim, ovaj plan je napušten, pa se sada predlaže primena Klinička skala slabosti kako bi se za osnovu nje oslobodili bolnički kreveti i respiratori. 

U najteže slučajeve spadaju oni svrstani pod tačku 7, 8 ili 9.

Sedam je broj rezervisan za one koji u potpunosti zavise od staranja drugih osoba o njima (bilo da je reč o fizičkoj ili kognitivnoj brizi.)

Osam je broj za one koji su, takođe, u potpunosti zavisni a pri tome se već bliže kraju života, po proceni lekara. Za ovu grupu, na klinici treba da procene da ne bi mogli da se oporave čak ni od manje bolesti.

Pod brojem devet su terminalni pacijenti, za koje se smatra da neće živeti duže od šest meseci.

U bolnicama u Velikoj Britaniji se na dnevnoj bazi postavi dijagnoza za više od 5000 obolelih od COVID-19  pa se u nekim jedinicama intenzivne nege bliže trenutku kada će morati da se primeni neki standard za uskraćivanje ove nege nekim pacijentima. 

Međutim, činjenica je Klinička skala slabosti nije predviđena da bude dijagnostički alat već da služi kao sredstvo procene rizika za život starijih i ugroženih osoba.

Zato se može posmatrati i kao osnova za upozorenje mnogima koji nisu sigurni kako da u doba korona virusa pravilno odmere svoj rizik.

Pod brojem četiri su svi oni koji imaju simptome zbog kojih su im bilo koje životne aktivnosti ograničene. 

Broj pet označava pacijente kojima je neophodna pomoć pri većini težih aktivnosti, uključujući i kretanje javnim prevozom, pripremu obroka, teške kućne poslove. 

Broj šest označava osobe kojima je neprekidno potrebna pomoć, čak i pri kretanju, upotrebi stepenica, kupatila, oblačenja.

Tekst: Lepa&Srećna