Dve nedelje zamrzavanja poslova koji nisu neophodni za preživljavanje u Španiji tokom epidemije korona virusa ističe 13. aprila 2020. godine, piše Lepa&Srećna.

To znači da kompanije koje posluju u industrijskom i građevinskom sektoru mogu da se vrate na posao ali ova odluka Vlade dočekana je s velikom zabrinutošću struke.

Naime, ekspertski štab za COVID-19 u Španiji smatra da se mere prerano ublažavaju pa je zato Vlada bila primorana da objavi vodič za radnike i kompanije s preporukama kako da smanje rizik od zaraze.

Ovaj vodič je objavilo Ministarstvo zdravlja 11. aprila 2020. godine, a odnose se na sve one koji ne mogu da rade od kuće, kao što su industrijski i građevinski radnici.

Svi ostali poslovi u kojima ljudi moraju da budu u bliskom kontaktu, kao što su prodavnice, restorani i centri za zabavu ostaju i dalje zatvoreni.

Vodič će morati da poštuju i oni koji rade poslove koji nisu obustavljeni tokom vanredne situacije, odnosno zamrzavanja - prodavnice hrane, dostavljači hrane, proizvođači medicinske opreme.

Preporuke su sledeće:

Ne sme da ide na posao niko ko ima simptome

Kašalj, visoka temperatura, otežano disanje su povezani sa korona virusom, pa svako ko oseti ove simptome mora da se javi u dom zdravlja.

Takođe, svako ko je bi o u kontaktu s nekim ko je pozitivan na testu za korona virus mora da ostane kod kuće 14 dana.

Treba koristiti privatna prevozna sredstva

Savetuje se da se na posao ide pešice, biciklom ili motorciklom. Cilj je da se obezbedi minimalno rastojanje od dva metra kako bi se smanjio rizik od infekcije. U tom slučaju, nije neophodna zaštitna maska.

Ako na posao idete automobilom, neophodna je stroga higijena vozila, a moće se voziti samo jedna osoba u autu.

U javnom prevozu je obavezna upotreba zaštitnih maski

Svima se preporuučuje da se drže na distanci od ostalih ljudi.

Maske su obavezne, ali se građanima se ne preporučuje upotreba hirurških niti filter maski, jer su one neophodne zdravstvenim radnicima. Policija će deliti maske na ulazu u sredstva javnog prevoza. 

Da bi bilo što manje putnika, kompanije treba da omoguće klizno radno vreme.

Obavezna je razdaljina od dva metra

Rad treba organizovati tako da među radnicima bude rastojanje od dva metra. Po svaku cenu treba odložiti veće sastanke što je moguće duže. Bez maske mogu da budu samo oni koji rade sami u prostoriji. 

Higijena se mora pojačati

Svi radnici treba da peru radnu odeću ili uniforme na temperaturi između 60 i 90C stepeni i to na punom ciklusu pranja. Odeću skidaju na kraju smene i nose kući u čvrsto zatvorenoj kesi!

Izvor: Lepa&Srećna