Zdrava izbalansirana ishrana i redovno vežbanje su preduslov za dug život, ali malo ko zna za ovu super tajnu zbog koje možete da doživite 100 godina, piše Lepa & srećna.

Ne morate da imate strog režimishrane i "programiran" način života kako biste dugo živeli, već je potrebno da uradite samo jednu stvar za vreme ručka. Istraživanja dokazuju da osobe koje jedu manje porcije hrane žive znatno duže, naročito ako se ovog pravila pridržavaju i u starosti. Prejedanje dovodi do gojaznosti i opasnih bolesti kao što su srčana oboljenja i dijabetes.

Drevna japanska mudrost kaže da u jelu treba uživati samo dok ne osetite da ste "skoro siti" - oko 80 odsto. Nakon obroka informacija do mozga putuje oko 20 minuta, pa je zato bolje da prepolovite porcije i sačekate nekoliko minuta i videćete da niste više gladni. Takođe, ishrana manjim porcijama usporava starenje, a stručnjaci savetuju da kalorične slatkiše ne shvatate kao užinu, već kao obrok. Preporučuje se da jedete oko 5 porcija svežeg voća i povrća dnevno, a ne zaboravite da muškarci u proseku treba da unesu 2 500 kalorija dnevno, dok žene ne treba da prekorače iznos od 2000 kalorija.

PROČITAJTE JOŠ:

NEĆETE VEROVATI KAKO JE PENELOPE KRUZ IZGLEDALA SA 15 GODINA

KAKO DA SNIZITE KRVNI PRITISAK ZA SAMO 30 DINARA

DRAGANA KATIĆ OBUKLA PANTALONE I SAKO, A ŽENE NA INSTAGRAMU SU ODUŠEVLJENE (FOTO)

JEDITE OVO UMESTO HLEBA I SMANJITE RIZIK OD KANCERA: 100 grama dnevno može da spreči opasnu bolest

Istraživanja pokazuju da način ishrane ima veliki uticaj na razvijanje bolesti, a evo šta treba da jedete svakog dana kao prevenciju od kancera, piše Lpea & srećna.

Poznato je da male promene u načinu života mogu da spreče opaku bolest, a tako je i sa ishranom. Naučnici ističu da samo 3 porcije peciva od celog zrna dnevno mogu da smanje rizik od kancera za 17 odsto. Ako biste zamenili proizvode od prerađenih žitarica proizvodima od celog zrna, jeli više povrća, voća i mahunarki, smanjili biste rizik od gojaznosti, pa samim tim i rizik za razvoj opasnih promena u telu. 

Stručnjaci ističu da ako svakog dana jedete 90 grama proizvoda od celog zrna pšenice smanjićete rizik od raka creva. Takođe, apeluje se da se smanji unos prerađenog mesa, poput salama i slanine, koje je jedan glavnih okidača za rak.

Izvor: Lepa & srećna