Cista na bubregu češća je kod muškaraca nego kod žena!
Ciste na bubrezima uglavnom ne dovode do opasnih komplikacija, ali ako se inficiraju, upale ili porastu mogu da uzrokuju nepodnošljiv bol i poremete funkciju organa, piše Lepa & srećna.
U odnosu na jednu cistu u bubregu, policistični i uvećani bubrezi mogu biti značajno opasniji i ugroziti rad bubrega. Nije utvrđeno šta uzrokuje cistu na bubregu, ali dokazano je da se uglavnom javlja kod osoba starijih od 40 godina i više su ovom oboljenju podložni muškarci u odnosu na žene.
Ciste uglavnom ne daju nikakve simptome dok ne postanu velike, pa na njih ukazuje: bol u donjem delu leđa, bol u gornjem abdomenu i kukovima, temperatura (ako je cista inficirana), krv u urinu i često mokrenje. Komplikacije nastaju i ako cista pukne, a može da izazove i opstrukciju urinarnog sistema. Ukoliko osećate neki od nabrojanih simptoma, hitno idite kod lekara i sprečite komplikacije.
PROČITAJTE JOŠ:
KAKO DA SPREČITE NASTANAK KAMENA U BUBREGU
OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA
8 ZNAKOVA DA SE U TELU RAZVIJA RAK JETRE
OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU: dijeta protiv bolesti bubrega
Simptomi koji ukazuju na kamen u bubregu su bol, često i otežano mokrenje i mučnina, a evo koja hrana može da prouzrokuje ovo oboljenje, piše Lepa & srećna.
PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠI KAPUTI I ZIMSKE JAKNE IZ ORMANA SEKE ALEKSIĆ (FOTO)
Kamen u bubregu se uglavnom javlja kod ljudi između 30 i 60 godina, a stvara se zbog povećanog prisustva određenih supstanci u mokraći, kao što su kalcijum, oksalati i mokraćna kiselina. Ukoliko ste već patili od kamena u bubregu ili želite da sprečite njegovu pojavu, onda morate u jelovniku striktno regulisati količinu hrane koja sadrži oksalate.
PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA HORMONSKI DISBALANS
Namirnice bogate oksalatima su cvekla, čokolada, bobičasto voće, peršun, celer, badem, kikiriki i lešnik, proizvodi od soje, žitarice (ovsena kaša i pšenične klice), špargla i praziluk. Ove namirnice su bogate različitim mineralima i vitaminima koji su neophodni za zdravlje, pa ne treba da ih apsolutno izbacite iz jelovnika, već samo ograničite porcije i ne preterujete u njihovoj konzumaciji.
PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SVE LEČI JABUKOVO SIRĆE