Najbolji način da izbegnete oboljenje desni je dobra oralna higijena, a to je često i dovoljno za tretman ako do problema dođe. Takva higijena podrazumeva pranje zuba dvaput dnevno, od čega je jedno pranje obavezno pred sam odlazak na spavanje.

Nije toliko važno da li upotrebljavate običnu ili električnu četkicu. Važno je da koristite pastu sa fluoridom, jer ovaj prirodni mineral pomaže da se spreči propadanje zuba. Takođe, potrebno je i da čistite zube redovno koncem ili interdentalnim četkicama, pre nego što ih operete.

Korišćenje vodice za ispiranje usta nije obavezno, ali imajte na umu da svakako nije ni dovoljno - četkica jedina može da skine lepljivi plak. Ako ipak dođe do njegovog nakupljanja i upale desni, može se pojaviti krvarenje.

Krvarenje desni je simptom poodmakle upale ovog tkiva koje može imati katastrofalne posledice za zdravlje usta i zuba. Najjeftiniji lek možete napraviti sami kod kuće i to od morske soli, koja ima dezinfekciona svojstva i može da pomogne telu da se isceli. 

Rastvor morske soli pravi se lako - sipajte provrelu vodu u šolju i sačekajte da se prohladi pa dodajte ravnu kašičicu morske soli i promešajte da se rastvori.

Promućkajte po malo rastvora po ustima, progrgljajte i ispljunite. Ponavljajte ovu proceduru tri puta dnevno.

Izvor: Lepa & Srećna