Hidrogen peroksid deluje kao izuzetno snažan i efikasan antiseptik. Služi za suzbijanje njarazličitijih vrsta štetnih mikroorganizama kao što su gljivice. virusi, bakterije. Shodno svom načinu delovanja, hidrogen peroksid se može upotrebljavati kao sredstvo za ispiranje usta, kao sredstvo za negu i izbeljivanje zuba, kao sredstvo za saniranje upale uha i kao sredstvo za dezinfekciju rana ali i najrazličitijih predmeta od plastike.

Hidrogen peroksid je veoma pristupačan i može se nabaviti u svakoj apoteci širom sveta po veoma niskoj ceni.

PROČITAJTE JOŠ: Kako soda bikarbona leči mokraćne infekcije: 1 kašičica dnevno umiruje peckanje u bešici (PRIRODNI LEKOVI)

UPOTREBA ZA USTA

Hidrogen peroksid ima široku primenu u higijeni naših usta i zuba. Služi i kao sredstvo za higijenu i sredstvo za negu usta, zuba i desni. Osim u alternativnoj medicini, upotrebu hidrogen peroksida u oralnoj higijeni preporučuju i svi stomatolozi širom Srbije i sveta kao dodatno dezinfekciono sredstvo koje ima značajnu ulogu u higijeni naših zuba, ali sa kojim ne treba preterivati.

Ono o čemu treba voditi računa kada se radi o higijeni i nezi zuba hidrogen perodskidom jeste da se isključivo bira 3% hidrogen peroksid koji se nabavlja u apoteci i da se pažljivo vodi računa o načinu pripreme, upotrebe i roku trajanja.

Takođe, ukoliko imate bilo kakav specifičan problem u vezi sa usnom dupljom, obavezno konsultujte stomatologa pre bilo kakve primene hidrogena u usnoj duplji.

Loš zadah i ranice

Loš zadah je uzrokovan viškom štetnih bakterija u našoj usnoj duplji. Nažalost, jake i skupe paste za zube koje redovno koristimo nisu uvek toliko korisne po tom pitanju, pa zato mnogo jeftinija varijanta, u vidu hidrogen peroksida stupa na snagu. Pored lošeg zadaha, ove brojne bakterije utiču na stvaranje bolnih afti i rana. Upotrebom hidrogen peroksida prvenstveno dezinfikujete rane, a zatim i sprečavate njihovo ponovno pojavljivanje.

Način upotrebeTroprocentni hidrogen se u ovom slučaju može koristiti i razblažen vodom, mada je čist mnogo bolja varijanta. Način upotrebe je neverovatno jednostavan. Troprocentni hidrogen u količini od svega jednog gutljaja temeljno promućkati u ustima par minuta i ispljunuti. Pri tom vodite računa da ni kap hidrogena ne progutate jer, ukoliko imate osetljiv želudac, velika je verovatnoća da će ga hidrogen iziritirati. Ovaj tretman može držati Vašu usnu duplju dezinfikovanom i zdravom, bez neprijatnog zadaha, i do nedelju dana.

*Ovaj tretman praktikovati jednom dnevno u trajanju od par dana do najviše nedelju dana jer će u suprotnom hidrogen odstraniti i dobre bakterije koje naseljavaju sluzokožu usne duplje. 

Izbeljivanje zuba

Osim ubijanja štetnih bakterija, hidrogen peroksid služi i za uklanjanje naslaga i kamenca sa zuba. U ovom slučaju se koristi u vidu paste koja se pravi kombinacijom troprocentnog hidrogena sa sodom bikarbonom bez aluminijuma, koja se takođe može nabaviti u apotekama.

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA SMESU UZ POMOĆ KOJE ĆETE IMATI BLISTAVI OSMEH NALAZI SE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

PageBreak

Način upotrebe: Kašičicu do dve troprocentnog hidrogena pomešati sa istom količinom vode i farmaceutske sode bikarbone. Sjedinite sastojke dok ne postane relativno gusta homogena smesa, a zatim umočite četkicu za zube i ovom smesom istrljajte zube kao što inače radite običnom pastom. Nakon tretmana zube lepo istrljati pastom za zube kako biste uklonili sve čestice od prethodnog sredstva i vodite računa da nikako ne progutate mešavinu.

Ovom mešavinom ćete temeljno izglancati zube, ukloniti karijes i nataložene ostatke hrane, a zubi će Vam biti belji.

*Tretman ponavljati na svakih 7 do 10 dana.

PROČITAJTE JOŠ: ČAJ OD OVE BILJKE ĆE VAS SPASTI: ako imate neprijatan zadah, ovo je rešenje

Održavanje čistoće četkica

Kao što smo već pomenuli na samom početku teksta, hidrogen peroksid se može koristiti i u sanitarne svrhe. Dok je u stanju mirovanja, četkica za zube se često nalazi na otvorenom, čime dozvoljava velikom broju bakterija da se nataloži na nju. Svakodnevno ispiranje može u velikoj količini pomoći u njenom čišćenju, ali ne i kompletnom sterilisanju.

Sa druge strane, dejstvo koje hidrogen peroksid ima čini da svakim novim ispiranjem koristite četkicu kao da ste je tek izvadili iz fabričkog pakovanja.

Način upotrebe: Jednostavno sipajte hidrogen peroksid u čašu u kojoj čuvate četkice za zube i uronite četkicu u njega. Pre pranja zuba, četkicu temeljno isperite mlakom vodom i, nakon ispiranja zuba pastom, vratite česticu u čašu sa glavom uronjenom u hidrogen peroksid.

*Rastvor u čaši menjati na svakih 3-4 dana.

UPOTREBA ZA UŠI

Iako se možda i ne čini tako, uši su zapravo jedni od osetljivijih delova tela u kojima se nalaze brojni organi i centri koji se lako mogu oštetiti i dovesti do trajnih neželjenih posledica. Pucanje bubne opne je jedan od najpoznatijih i najočiglednijih problema vezanih za uvo, a dovodi do oštećenja ili potpunog gubitka sluha.

Pored pucanja bubne opne, još jedan veoma čest problem sa kojim se susreću svi, a naročito bebe i deca, je upala uha, koja, ne samo da je neprijatna, već ima i trajnije i mnogo ozbiljnije posledice osim veoma jakog bola koji je i prvi indikator upale. Na primer, u uhu se nalazi i centar za ravnotežu koji se može oštetiti ukoliko nastane velika upala koja počne dalje da se širi.

Zbog svega gore pomenutog, a i još mnogobrojnih problema, higijena ušiju je izuzetno bitna za naš život. Iako je naše tržište preplavljeno raznoraznim štapićima za uši, od onih tradicionalnih, najobičnijih plastičnih štapića sa malo vate na ivicama, do modifikovanih sa zadebljanim delovima kako ne bi mogao dublje da uđe u uvo, štapići dokazano nisu najsavršenije rešenje, naročito kada su u pitanju mala deca koja nisu sposobna da sede mirno. Prvenstveno se može oštetiti bubna opna ukoliko se štapić gurne preduboko, a čak i ušnu mast obično gura još dublje, čime doprinosi još lakšem dobijanju upale uva.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU HIDROGEN PEROKSIDA U DEZINFEKCIJI UŠIJU I RANA NALAZI SE NA POSLEDNJOJ STRANICI!

PageBreak

S obzirom da štapići za uši jesu delimično dobro rešenje, na primer za vanjsku upotrebu čišćenja uva, kao i čišćenje uva pri samom ulazu od već zgrušane ili iscurele ušne masti, ne moramo ih u potpunosti izbaciti iz upotrebe. Čak, štaviše, mnogo su poželjniji nego čišćenje uva prstom ili noktima. A šta raditi sa ušnom mašću koja se nalazi dublje u uvu? Za ovaj problem je hidrogen peroksid savršeno rešenje jer potpuno dezinfikuje uvo i ušnu školjku, smiruje unutrašnjost i sprečava taloženje ušne masti narednih nekoliko dana.

Naravno, ni sa ovim tretmanom ne treba preterivati i morate pažljivo pratiti uputstva kako ne bi došlo do nekog neželjenog dejstva. Tretman koji ćemo Vam sada predstaviti ne smete koristiti više od 2 puta nedeljno i vodite računa da hidrogen peroksid nikako ne koristite u slučaju da imate već probušenu bubnu opnu.

Način upotrebe: Nagnuti glavu na stranu suprotnu od strane uha zahvaćenog upalom ili jednostavno onog koje želite očistiti (ukoliko čistite desno uho, nagnite glavu na levu stranu i obratno). Pre tretmana je poželjno u uho ukapati kap do dve maslinovog ulja. U ušnu duplju nakapati 2-3 kapi hidrogena i ostati u tom položaju oko 1 minuta. U uhu ćete ubrzo čuti šuštanje, ali to ne treba da Vas brine jer to znači da hidrogen počinje da peni i zapravo počinje da radi svoj posao čišćenja i sterilisanja. Nakon jednog minuta nagnuti glavu na suprotnu stranu, odnosno na stranu uha koje ste ispirali i pustiti da očišćeni cerumen, odnosno ušna mast, i višak hidrogena, ako ga ima, iscure do kraja. Za svaki slučaj isprati uši i malkom vodom. Tretman ponoviti i na drugom uhu.

*Tretman ne ponavljati više od 1 do 2 puta nedeljno.

**Sa tretmanom ne započinjati ukoliko Vam je oštećena bubna opna.

***Pre ikakvog tretmana, u slučaju upale uha najpre posetiti Vašeg otorinolaringologa kako bi odredio tačnu dijagnozu i zakazao sopstvenu terapiju u zavisnosti od jačine upale. Nakon dobijene terapije konsultovati se sa njim u vezi uvođenja tretmana hidrogen peroksidom kao dodatnu terapiju. 

PROČITAJTE JOŠ: Ruzmarin eliksir sa travama u crnom vinu: lek protiv umora i iscrpljenosti organizma

UPOTREBA HIDROGEN PEROKSIDA ZA OPŠTU DEZINFEKCIJU

Već smo napomenuli da hidrogen peroksid ima široku upotrebu u ljudskom životu kao dezinfekciono sredstvo, naročito kada se radi o osetljivim delovima tela. Uvek je potrebno naglasiti da hidrogen peroksid nije preporučljiv za unutrašnju upotrebu i, kada se radi o oralnoj higijeni, obavezno moramo voditi računa da ni kap hidrogena ne bude progutana i ne dospe do naših organa za varenje, naročito ukoliko već imate problema sa osetljivim želucem ili čirem na dvanaestopalačnom crevu ili želucu, jer će ih hidrogen peroksid dodatno iziritirati.

Dezinfekcija rana

Već dobro poznata u alternativnoj medicini. U zavisnosti od veličine i dubine rane, hidrogen peroksid se nekada ne može samostrano upotrebiti u cilju potpunog oporavka rane. Ono što ga čini posebnim kada se radi o tretiranju posekotina i rana je činjenica da hidrogen peroksid detaljno čisti rane od bakterija, prašine i gnoja. Osim rana nastalih posekotinama, hidrogen peroksid je efektan i u slučaju rana nastalih usled prisustva određene vrste oboljenja, poput dijabetesa.

Pri dodiru hidrogen peroksida sa ranom, najpre nastaje šuštanje i penušanje. Ovo, opet, ne bi trebalo da Vas zabrine jer je penušanje hidrogena pri dodiru sa ranom samo jasan indikator da je rana zahvaćena gnojnim procesom ili određenim bakterijama i da je trenutno u toku proces njihovog odstranjivanja. Nakon ispiranja, hidrogen treba obrisati sa rane i, u zavisnosti od težine povrede, neki ljudi imaju običaj da ranu premažu jodom. Ovaj postupak treba ponavljati svakog dana u isto vreme sve to trenutka dok pri dodiru hidrogena sa ranom on ne prestane da peni, što znači da rana više nije infektivna niti postoji mogućnost od zahvatanja gnojnog procesa.

*Iako veoma značajan za dezinfekciju i lečenje raznih fizičkih anomalija, hidrogen peroksid može biti i štetan u slučaju da se koristi bez ikakve potrebe. Ukoliko se hidrogen peroksid nanosi na čistu kožu, bez ikakve potrebe za dodatnom dezinfeksijom, može početi da izaziva alergije ili, pak, ubije i dobre bakterije potrebne za pravilno funkcionisanje i zaštitu kože.

**Pre upotrebe obratiti pažnju na preporučenu jačinu hidrogen peroksida.

Izvor: Zdravi ljudi