Redovan pregled zuba i desni koje treba da obavljate sami kod kuće može mnogo toga da vam otkrije o zdravlju vaše usne duplje, ali i o čitavom organizmu, piše Lepa & Srećna.

Upaljene desni prepoznaćete po crvenilu i krvarenju, avte u ustima najčešće nastaju kao posledica stresa, ali i virusnih infekcija ili nedostatka gvožđa i vitamina B12.

Međutim, ako primetite da su vam zubi na ivicama prozirni, to može biti važno upozorenje.

Providni zubi koji se sijaju na ivicama znak su oslabljene zubne gleđi, a moguće su i bele mrlje na zubima.

Ovo može biti posledica nekog genetskog faktora ili stanja, kao što je celijaklija. Međutim, nastaje i kao rezultat bolesti i delovanja nekih namirnica.

Naime, do hipomineralizacije zuba, kako se naziva ovo stanje, može doći zbog kiselog sadržaja u ustima, a on nastaje unošenjem kiselehrane i pića, ali i zbog stomačne kiseline.

Naime, ona se u nekim stanjima može vraćati u usnu duplju - tako je kod pacijenata koji pate od refluksa, ali i zbog jutarnje mučnine ili u slučajevima bulimije.

Neophodno je da zubar ustanovi šta je tačno razlog promena na zubima i prema tome odredi pravac delovanja.

Ako je reč o genetskoj hipoplaziji zubne gleđi, tu se ne može lečiti uzrok. S druge strane, ako je uzrok kiseli sadržaj, promena navika će biti od pomoći. Važno je da se uvede i redovno ispiranje usne duplje.

Još jedan važan savet: posle jela i pića, ali i posle epizoda gorušice ili povraćanja, treba uvek prati zube! Pritom, treba prvo sačekati 30 minuta pa ih oprati tek onda. U suprotnom, postoji takođe mogućnost da oštetimo gleđ.

Zatim je potreban i pregled kod lekara, koji će uvesti terapiju za osnovnu bolest zbog koje do kiselog sadržaja u ustima dolazi.

Kod odmaklog procesa, kada su zubi već veoma krhki, treba razmotriti sa zubarom protetičke mogućnosti njihove zaštite - fasete ili krunice.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa & Srećna