Ako vas boli zub i imate osećaj da se takav bol na dodir širi u svim pravcima verovatno će stomatolog otkriti da imate paradontalni ili zubni džep, piše Lepa & srećna

Ovo oboljenje se prepoznaje po crvenim i otečenim desnima, krvarenju tokom pranja zuba, po osećaju stranog tela i pacijentima se čini da je oboleli zub viši u odnosu na ostale. Ovo bolno stanje nastaje zbog pojave zubnog plaka koji uzrokuje gingivitis, odnosno bakterijsku upalu zubnog mesa. Džepovi u desnima uglavnom nastaju zbog gingivitisa, a mogu biti uzrokovani i lošom higijenom, stresom, genetikom ili životnim navikama.

Nastanak džepa na zubu može se sprečiti perfektnom oralnom higijenom ili tretmanima za uklanjanje zubnog plaka i kamenca. Lečenje se vrši u nekoliko faza, a prva je terapija pravilnom higijenom i uklanjanjem zubnog plaka, zatim se vrši poliranje korenova uz odgovarajuću terapiju lekovima, a ukoliko su džepovi duboki potrebna je hiruška intervencija. 

PROČITAJTE JOŠ:

JEDITE OVO UMESTO HLEBA I SMANJITE RIZIK OD KANCERA

OVO SU ZNAKOVI DA ŽENA IMA OPASNU INFEKCIJU

BOL TOKOM SEKSA UKAZUJE NA OPASNU BOLEST

SPREČITE OPASNU BOLEST NA VREME: evo šta morate da radite ako želite zdrave zube

Pranje zuba četkicom je neophodno, ali evo koja bolest napada telo ako ne koristite konac za čišćenje, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI VAS DORUČAK UBIJA: ovo doručkuje pola sveta, a ne znaju da takav obrok razara zdravlje

Četkica ne može da ukloni naslage hrane koje se talože između zuba i desni, a tako najbrže dolzi do infekcije. Zdravlje desni je vrlo povezano sa zdravljem zuba, pa bakterija iz inficiranih desni lako dospeva u krvotok.

PROČITAJTE JOŠ: RODITELJI NESVESNO UNIŠTAVAJU DETE: ova bolest napada decu koja gledaju televizor 3 sata dnevno

Na taj način rizikujete da dobijete ozbiljna srčana oboljenja. Redovno koristite konac za čišćenje zuba, a ako imate osetljive desni potražite rešenje kod stomatologa.

Izvor: Lepa & srećna