Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZBELJIVANJE ZUBA: zaboravite limun i sodu bikarbonu, ovako je najbolje izbeliti zube

Da li izbeljivanje zuba boli? Koliko dugo traju efekti? I šta sa plombama? Ovo su pitanja koja zanimaju sve one koji nisu zadovoljni bojom zuba i želeli bi da ih izbele.

  Izvor: Shutterstock

Izbeljivači za zube kao aktivni sastojak imaju karbamid peroksid ili hidrogen peroksid. Ovo su dva najčešća izbeljivača koja se nalaze u gelovima koji se koriste u ovu svrhu. Deluju tako što se ugrađuju u mikroprostore gleđi i ona tako dobija svetliju boju.

Da li je soda bikarbona u kombinaciji sa limunom dobar izbor?

Mislim da je svako od nas bar jednom pokušao da izbeliti zube ovom kućnom metodom. Međutim, istina je takva da ona nema baš nikakvog efekta. Soda bikarbona ima abrazivno dejstvo – dakle uklanja naslage sa zuba i oni mogu dobiti sajniju površinu, za koju vam se, od velike želje da vidite rezultat, može učiniti kao da su zubi bar malo svetliji.

Soda bikarbona ne bi bila baš toliko loša da joj se u ovoj kombinaciji ne pridružuje limun – ovo je opasno jer se u citrusima nalaze materije koje dovode do poroznosti gleđi i pojačane osetljivosti.

Dugotrajno korišćenja sode i limuna nikako nije dobro ni za zube ni desni. Što se tiče izbeljivanja zuba - ne daju nikakav efekat.

Ono što je najvažnije napomenuti, prije nego pređemo na vrste izbeljivanja, jeste da svako izbeljivanje treba kontroliše stomatolog. Evo ponovo.

Svako izbeljivanje zuba treba da kontroliše stomatolog

Ako se budete pridržavali ovoga, najbolje ćete proći na finansijskom polju – nećete uzaludno bacati novac na tračice, olovke, izbeljivače koje vam nije preporučio stomatolog, jer one ne rade nikakav posao. Koncentracija izbeljivača koja se mogu naći u ovim proizvodima odnosno u slobodnoj upotrebi je vrlo mala da bi se s njom postigao neki zadovoljavajući efekat.

Koliko je efikasan aktivni ugalj

Jedna supstanca koja je poslednjih godina privukla veliku pažnju je upravo aktivni ugalj. Kažu da izbeljuje zube za nekoliko nijansi, daje blistavu i sjajnu boju.

Međutim, aktivni ugalj je samo supstanca koja za sebe veže nečistoće i naslage koje su se nakupile na zubima i na taj način skida sa površine zuba sve ono što ga je prebojilo.

To ipak nije tako efikasan metod kao izbeljivač koji se ugrađuje u mikroprostore gleđi.

Kućno izbeljivanje zuba

Ovo je efikasan metod, ali traje duže zbog manje koncentracije karbamid peroksida (10-20%). To ne umanjuje efekat, već samo produžava vreme tretmana. Ipak, i ovo ne bi trebalo raditi bez preporuke stomatologa.

Ordinacijsko beljenje zuba

Njaefikasniji, ali i najskuplji metod. U potpunosti iskontrolisano od strane stomatologa, te su zato koncentracije i dosta veće, idu i do 50 ili 60 odsto. U zavisnosti od izbeljivača, nekada je potrebno zaštititi desni, kako ih visoka koncentracija ne bi oštetila.

Koliko je beljenje štetno a koliko efikasno?

Ovo je trenutak kad treba da se zapitate “Vredi li mi da uništavam zube radi lepote?”

Svakako, reći će neko - šta sve radimo svom telu radi lepote!  Međutim, izbeljivanje zuba nije uopšte štetno ako se radi u kontrolisanim uslovima - u propisanim koncentracijama i dozama!

Mnogo je štetnija gore pomenuta kombinacija sode i limuna, koja stvarno uništava gleđ, a mnogo ljudi je primenjuje misleći da je sigurna.

Druga je priča koliko je ovaj postupak efikasan.

Tamnije zube se teže izbeliti i nekada je potrebno više tretmana nego kod svetlijih zuba da se postigne željena nijansa. Oni koji imaju sivkastu nijansu se najteže bijele i, tad treba da odmerite koliko se isplati beliti takve zube, naročito ako su u nepravilnom položaju, imaju dosta karijesa ili neki od njih nedostaje – možda vam je isplativije da razmislite o postavci fiksnog aparata ili izradi krunica.

 Beli zubi, Osmeh Izvor: Shutterstock

Da li izbeljivanje boli i koliko efekat traje?

Sam proces izbeljivanja ne boli, ali zubi mogu biti osetljivi nekoliko dana po završetku tretmana. Ovo je prolazni simptom koji ne treba da vas zabrinjava. Desni takođe mogu biti nadražene, ali sve vrlo brzo prolazi. Efekat izbeljivanja traje do godinu dana, ali i više, u zavisnosti od toga kako se ponašate prema zubima – mnogo tamnih i obojenih napitaka i hrane će svakako dovesti do bržeg tamnjenja.

Beljenje je moguće ponoviti i više puta godišnje, ukoliko vaši zubi imaju tendenciju da brže poprimaju pigmente iz obojenih napitaka i hrane, ali i češće, samo pod uslovom da vaš stomatolog proceni da je to u redu s obzirom na osetljivost vaših zuba. 

Izbeljivač koji se ugradi u mikroprostore gleđi, biva vremenom "istisnut" prirodnim procesom remineralizacije koji se konstantno dešava na površini gleđi.

To je i razlog zašto beljenje nije trajno. To ne znači da će mikroprostori na taj način biti ogoljeni, već - naprotiv, obnovljeni novim gleđnim prizmama.

Šta sa plombama?

Ako na zubima imate plombe, važno je znati da se one ne mogu beliti, već ćete nakon izbeljivanja, odnosno nakon dobijene željene nijanse, morati da ih promenite kako bi se uklopile sa novom bojom zuba. Izbeljivanje je metoda koja nije trajna – ovde veliku ulogu igra sam pacijent, jer u zavisnosti od toga kako održavate higijenu i da li pijete mnogo obojenih napitaka, i zubi će tamniti brže ili sporije.

Prosečno vreme koliko efektat izbeljivanja traje, uz dobro održavanje i redovne posete stomatologu je oko godinu dana.

Plombe tamne zajedno sa zubom, ali se redovnim poliranjem i uklanjanjem mekih naslaga zub i plomba održavaju u istoj nijansi, pa nema vidljive razlike, sve dok se zub ponovo ne tretira izbeljivačem, kad će biti potrebno zameniti plombe ukoliko se dobijena nijansa razlikuje.

Je li stvarno moguće imati blistavo bele zube?

Ako težite onoj "kreč" boji zuba, morate znati da je nju gotovo nemoguće dobiti, ali da je moguće da se može postići konstantnim beljenjem i visokim koncentracijama karbamid peroksida.

Međutim to nikada nije dokazano jer ni jedan stomatolog neće pristati na takvo nešto, s obzirom na to da bi beljenje takvim koncetracijama i tom učestalošću moglo da uništi gleđ, dovede do osetljivosti i napravi više štete nego koristi. Zato, umerenost u svemu!

Zubi su prirodno žućkaste boje – ni jedan prirodan zub nije snežnobeo. Boju zuba daje dentin, koji se providi ispod gleđi jer je ona providna i transaprentna i reflektuje boju dentina. Stoga nemojte pobijati prirodu – nekada previše beli zubi odudaraju od ostatka lica, kose i tena i to izgleda veoma neprirodno i veštački.

Tekst: Dr Ena Filipović

Izvor: Moj osmijeh

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije