Dostupna je u pojedinim gradovima, u nekim porodilištima se i naplaćuje, ali mnoge pacijentkinje iz unutrašnjosti, uglavnom, o njoj mogu samo da sanjaju.

Istraživali smo zašto je gotovo nemoguće dobiti epidural u manjim gradovima.

Iako je epidural civilizacijsko dostignuće 21. veka, u Srbiji je, izgleda, još privilegija pojedinaca. Izjava direktora Ginekološke klinike niškog Kliničkog centra Bojana Lukića da je epiduralna anestezija rezervisana samo za decu njegovih kolega, pokrenula je lavinu pitanja. A jedno od njih je da li porodilištima nedostaje anestezija ili anesteziolozi?

PROČITAJTE JOŠ: Vaš izgled nije presudan: 7 osobina prave žene koje muškarci cene više od lepog lica i tela

Nekim trudnicama epiduralna anestezija je pravi luksuz.

“To se zna, to nije niski sindrom, niti javna tajna, to je podatak koji izgovaraju svi da jesu deficitarne grane u Srbiji, anesteziolozi, radiolozi, onkolozi.

"Od 1960 porođaja, koliko je bilo do prekjuče, negde oko 30 je bilo epidurala i zato sam naložio da se to uradi da se utvrde mere i pokazaćemo samo da je ta izjava bila ishitrena“, izjavio je Zoran Radovanović, direktor KCS Niš.

Epiduralna anestezija u nekim porodilištima u Beogradu košta zvanično nešto više od 12.000 dinara, u nekim je besplatna, a u pojedinim porodilištima u Srbiji uopšte se ni ne nudi.

U Leskovačkom porodilištu, epidural se ne nudi već 20 godina.

PROČITAJTE JOŠ: Reproduktivno zdravlje muškarca: viši nivo inteligencije - zdravija sperma

“Nažalost ne zato što nemamo dovoljno kadrova za to, bilo je sporadičnih pokušaja, nije podržano, nije podržano u ono vreme ni finansijski ni kadrovski nije se nastavilo u tom pravcu, tako da smo ostali bez toga”, rekao je Dragan Krstić, načelnik ginekologije Leskovac.

Ipak, u Beogradu je sasvim drugačija situacija. U Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj epiduralna anestezija je dostupna i besplatna.

“Kao što je i svuda u svetu mi ne smatramo više ovu vrstu anestezije vanstandardnom uslugom. Što se tiće kadra koji sprovodi epriduralnu anesteziju to su anesteziolozi i mamo dovoljan broj njih na klinici. Većina njih pa i onih najmlađih su edukovani za ovaj posao tako da mislim da ga dosta uspešno radimo“, rekao je Aleksandar Stefanović, direktor Ginekološko-akušerske klinike u Višegradskoj.

Broj žena koje žele bezbolno da se porode u porodilištima u Srbiji povećava se svake godine, ali trudnice ipak nisu u ravnopravnom položaju. Da li će im biti omogućeno da se porode uz epiduralnu anesteziju zavisi od grada u kom žive, a ponegde i od materijalnih sredstava.

Izvor: B92