Mada se, generalno, smatra da na svaku vezu između inteligencije i zdravlja najviše utiče - kao posredni faktor - životni stil (inteligentniji biraju da žive zdravije!), jedno britansko istraživanje pokazuje da to možda nije uvek objašnjenje.

Naime, jedan mali, ali statistički značajan podatak ukazuje na mogućnost da inteligencija i zdravlje imaju i genetsku vezu.

VIŠE: Oprez, trudnice: nipošto ne držite mobilni telefon u džepu

Prema rezultatima naučnog istraživanja koje je sproveo Univerzitet u Novom Meksiku, objavljenim u britanskom "Telegrafu", muškarci sa visokim koeficijentom inteligencije imaju i zdraviju spermu.

U istraživanju je učestvovalo 400 muškaraca, a zaključak stručnjaka je da veći broj onih nižeg IQ-a proizvodi semenu tečnost lošijeg kvaliteta, odnosno da izrazito inteligentni muškarci uglavnom imaju plodnije spermatozoide.

VIŠE: 5 navika kojima uništavate svoje zdravlje

Pametniji muškarci, dakle, imaju zbog čega da budu zadovoljni - inteligencija i humor otvaraju siguran "put" za privlačenje partnera, a korelacija s kvalitetom sperme ukazuje na veću verovatnoću da će imati potomstvo.

Izvor: Menshealth