Decenijama je broj 10.000 važio za magičan kad se spomene fizička kondicija - toliko koraka dnevno je bilo propisano za održavanje zdravlja i produženje prosečnog životnog veka

Međutim, ako niste uspevali da odštetate ovu propisanu distancu baš svakog dana, stiže uteha u vidu novog istraživanja koje je sprovedeno u Londonu.

Analizirane su životne navike milion stanovnika i ustanovljeno je da se sa čak i samo polovinom magičnih 10.000 koraka drastično poboljšava kvalitet života.

zena u setnji 10000 koraka.jpg
Shutterstock  

Najveći efekat se dobija kod osoba koji pate od gojaznosti i dijabetesa, pa se drastično smanjuje potreba za hospitalizacijom ugroženih pacijenata.

Za osobe starije od 65 godina se savetuje 7.500 hiljada koraka dnevno, tri dana u nedelji i to može da prepolovi broj preranih smrti u ovoj populaciji. Ako stignete da prepešačite samo 5.000 koraka tri puta nedeljno, to produžava prosečni životni vek muškaraca za 2,5 godine, a žena za 3 godine.

Naravno, što više prepešačite tokom dana i što više dana u nedelji to praktikujete, smanjuje se i rizik od bolesti. Idealno je da ovu vežbu dopunite i treninzima snage, bar dvaput nedeljno. Pročitajte i kako da smanjite bol u ramenima i vratu.

BONUS VIDEO:

VEŽBE U STOLICI instagram/emiwong_

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.