Čim počnu topli martovski dani i dođe vreme da skinemo zimske jakne, glavno pitanje za mnoge žene je - kako će izgledati u tankoj prolećnoj garderobi. Razmišljamo o hitnoj dijeti!

Spremni smo da počnemo da žrtvujemo obrok ili dva,gladujemo po više sati dnevno, a sve radi lepše figure i želje da uđemo u prošlogodišnje suknje. Nutricionisti kažu - to je velika greška!

Nije slučajno što je u mnogim zemljama upravo mart proglašen za mesec zdrave ishrane, a cilj raznih programa je se podstakne orijentacija ka dijeti što bogatijoj vitaminima.

dijeta zena sprema salatu.jpg
Foto: Shutterstock

Drugim rečima, možete da radite na mršavljenju, ali da strogo pazite da ne uvedete organizam u bilo kakvu insuficijenciju u pogledu vitamina ili minerala.

Da biste u tome uspeli, iskoristite sve bogatiju ponudu svežeg povrća na pijacama. To znači - što manje hrane "iz kutije", a što više - iz bašte. Vreme je da glavni obroci budu sačinjeni od salata, kojima možete da pojačate nutritivnu vrednost tako što ćete dodati orašaste plodove ili puter od kikirikija.

salata od tunjevine.jpg
Foto: Shutterstock

Maksimalno ograničite upotrebu prerađene hrane. To znači da potpuno izbacite slatke napitke i "fast fud", a umesto da kupite salamu i napravite sendvič, obarite "belo meso" i uživajte u supi i tortilji s namazom od piletine, kečapa i krastavca.

Treće pravilo je - obaveznih pet obroka dnevno. Osnovu treba da čini salata, pa slobodno pripremite unapred povrće koje može da stoji oprano i seckano i do tri dana u frižideru. Potrudite se da bude u hermetički zatvorenim kutijama. Unapred možete da pripremite i tvrdo kuvana jaja, a dodajte bareno ili pečeno meso, razne semenke i orašaste plodove. Užine neka budu voćne, a za doručak može i poneki tost.

Naravno, s prvim lepim danima, pojačajte "dozu" boravka na svežem vazduhu i provodite što više vremena u šetnji i sportskim aktivnostima. Pročitajte i najbolju dijetu za žene starije od 60 godina.

BONUS VIDEO: 

02:18
Ishrana u Srbiji i Ugandi Izvor: TikTok/abaasajulian

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.