Kad stručnjaci kažu da morate da vežbate redovno, to ne znači da treba da trčite kao da se spremate za maraton ili da dižete tegove i preznojavate se u teretani.

Vežbe za mobilnost tela takođe jačaju snagu, a fleksibilnost mišića i zglobova možete da poboljšate čak i ako ne podižete puls. Ne treba vam nikakva oprema tako da njih možete raditi kod kuće.

Jedino što se preporučuje jeste tanka strunjača, a potrebno je da odvojite desetak minuta dnevno.Počnite sa pozom deteta, tako što ćete da kleknete na strunjaču, gornji deo tela savijte prema kolenima, a ruke ispružite na pod ispred glave. Ako možete, spustite se na potkolenice, a ako ne možete, za početak neka stopala ostanu oslonjena prstima na pod.

decja poza-min.jpg
Shutterstock  

Neka kolena budu raširena, a prsti na stopalima jedni uz druge. Spustite grudi ka podu koliko god možete a da ne osećate bol. Vremenom ćete moći da se spustite sve niže, dok se ne oslonite gurima na kolena. Ostanite u ovom položaju između 30 i 60 sekundi.

Ovo je dobra poza za početno opuštanje i istezanje. Telo i um se odmaraju, kičma polako izdužuje. Tenzija se oslobađa - od glave do pete.

Za pozu goluba, kleknite četvoronoške na strunjaču. Desnu nogu, savijenu u kolenu, pružajte napred, a levom, ispruženog kolena, klizite unazad. Telo spuštajte ka strunjači tako da sednete na desno stopalo. Sve vreme ste oslonjeni rukama za pod i održavate ravnotežu.

poza goluba-min.jpg
Shutterstock  

Ostanite o ovom položaju 60 do 120 sekundi. Poza je idealna za sve koji provode dan za radnim stolom i tako izazivaju ukočenost kukova. Ovim ćete ublažiti i bol u donjem delu leđa.

Čučanj sumo rvača karakterišu raširena kolena. Neka grudni koš ostane vertikalan koliko god je moguće, nemojte da se savijate unapred. Ruke mogu da budu oslonjene laktovima na kolena ili podignute iznad glave. Bilo bi dobro da ostanete u ovom položaju barem jedan minut. Ako ne možete, počnite sa kraćim vremenom.

sumo cucanj-min.jpg
Shutterstock  

Ova poza je odlična za sve mišiće donjeg dela tela - butine, zadnjicu, listove. Olakšava bolove u kukovima i leđima.

Četvrta poza u ovoj seriji je položaj spuštenog zmaja. Počnite četvoronoške na strunjači, jednu nogu oslonite na stopalo, a drugu ispružite unazad, koliko to možete bez bola. Vremenom ćete moći da pružite nogu sve dalje i dalje. 

poza niskog zmaja-min.jpg
Shutterstock  

Jednu ruku obavezno oslonite na pod, a drugom možete da se pridržavate za pod ili da je držite uz telo. Ova poza je odlična za kukove, poboljšava njihovu mobilnost i otklanja bolove.

Tekst: Lepa&Srećna