Kad nam se ukoči vrat, osećamo snažan bol i teško nam je da pomeramo glavu u stranu. Često ovo stanje prati i glavobolja, kao i osećaj zategnutosti u ramenima. Ponekad osoba uopšte ne može da okrene glavu, već da bi pogledala nešto iza sebe, na primer, mora da se okrene celim telom.

Razlog može bit stres i napetost, ali i spavanje u nezgodnom položaju. I loše držanje, u kojem nam je vratna kičma neravnomerno opterećenja, dovodi do sličnih tegoba. Tipično stanje je posle dugotrajnog korišćenja mobilnog telefona, na primer, kad kucamo poruke oborene glave ili držimo telefon između ramena i uha.

Ako uzrok bolova i ukočenosti vrata nije neka povreda - na primer, zbog pada ili pri sportskim aktivnostima - probajte da primenite ovaj trik.

Prvi korak

Prstima napipajte bolno mesto na vratu i to tako da koristite desnu ruku ako je bol na desnoj strani, odnosno levu ako je na levoj strani vrata.

Drugi korak

Prstom, ili prstima pritisnite bolno mesto. Ako vam je lakše, možete u ruci da držite tenisku lopticu i njome pritisnete tačnu lokaciju.

Treći korak

Glavu polako okrenite suprotno od ukočene strane i nagnite i zakrenite dijagonalno, kao da želite bradom da dotaknete pazuh. Zadržite položaj 10 sekundi pa se opustite.

Na ovaj način istežete ukočeni mišić, a pritiskom ćete postepeno da ga opustite. Postupak ponovite desetak puta zaredom. Ovaj postupak će vam smanjiti bol u vratu, ali ukoliko se on ponavlja, posetite doktora specijalistu kako biste dijagnostifikovali uzrok i terapiju.

Izvor: Zadovoljna