Unutrašnjost naših creva je prekrivena crevnim resicama koje im povećavaju površinu, a ovaj zaštitni sloj funkcioniše kao sistem "obezbeđenja" i predstavlja barijeru protiv infekcija.

Veliki deo našeg imunog sistema je smešten, dakle, u našem sistemu za varenje. Njegove ćelije proizvode velike količine antitela, čime nas štite od najrazličitijih bolesti. Istraživači procenjuju da se oko 80 procenata našeg imuniteta upravo tako formira, a o načinu na koji probiotici mogu budu od koristi razgovarali smo sa magistrom farmacije i nutricionistom Anom Lipovac.

"Crevna flora obavija unutrašnjost creva, čija površina, zahvaljujući svim crevnim resicama i mikroresicama, zauzima ogromnu površinu, veličine dva teniska terena! Naša crevna flora dobila je danas stručan naziv mikrobiom. Mikrobiom podrazumeva `koktel` od preko 500 vrsta `dobrih i loših` bakterija, težak skoro dva kilograma i uključuje trilione crevnih bakterija", objašnjava mr Lipovac.

ana lipovac.jpg
Aleksandar Despotović 

Prema njenim rečima, broj i efikasnost "dobrih" bakterija može se poboljšati probioticima. Oni time pomažu u povećanju proizvodnje važnih imunoloških citokina, odgovornih za držanje virusa pod kontrolom.

Mr Lipovac za jačanje imuniteta preporučuje sledeće tipove probiotika:

Bifidobacterium lactis (B. lactis) je probiotska bakterija koja živi u crevima je ujedno i najviše proučena i klinički najbolje istražena vrsta Bifidobakterija i najčešći je sastojak u probiotskim preparatima. Pored toga što pomaže kod problema s varenjem, pozitivno utiče na imuni sitem. Sprovedena je studija na svinjama koje su bile zaražene parazitom i pokazalo se da se, primenom B. laktis (5BB-12), imuni odgovor u crevima promenio - imunološka reakcija u vidu alergije od parazita se smanjila.

Bifidobacterium Bifidum: Ovo je takođe jedna od najbrojnijih bakterija koje tradicionalno koloniziraju naš digestivni trakt i vaginalnu sluzokožu. Bifidobacterium Bifidum smanjuje Ph sredinu creva, tj. čini sredinu kiselijom čime sprečava rast i razmnožavanje patogenih bakterija, čime se smanjuju antiinflamatorna svojstva u digestivnom traktu.

probiotici.jpg
Shutterstock  

Bifidobacterium Infantis: Ovo je bakterija koja se sreće kod beba. On se suprotstavlja simptomima dijareje tako što uklanja patogene koji je izazivaju. Takođe proizvodi važne vitamine u crevima kao što su folna kiselina, vitamin B1, B3, B6 i biotin, a odgovoran je i za zaštitu od alergijskih reakcija i upalnih procesa creva.

Da bi probiotici uspešno delovali, važno je i da ove bakterije imaju dovoljno "dobre hrane" na raspolaganju. Ovu hranu nazivamo prebioticima. Mr Ana Lipovac je posvećena naročito ovoj temi, budući da se kao nutricionista bavi i pitanjem stimulisanja broja i vrsta dobrih bakterija u crevima.

"Dobre bakterije se hrane dijeteskim vlaknima, pa se namirnice bogate vlaknima i nazivaju prebiotičke namirnice", kaže nam mr Lipovac. "To su u prvom redu: luk, beli luk, praziluk, paškanat, spanać, kupus, ali i sve mahunarke, kao i voće."

Prebiotici se mogu nabaviti i kao farmaceutski preparati, a kada se kombinuju sa probioticima, nazivaju se simbiotici. 

povrce.jpg
Shutterstock  

"Važno je naglasiti da se sami probiotici razlikuju po svom sastavu, recepturi i tehnologiji izrade. Studija iz 2016. koju je sproveo Univerzitet Kalifornija-Dejvis koristila je analizu DNK da bi uporedila bakterije navedene na etiketama u 16 komercijalnih proizvoda sa stvarnim sadržajem proizvoda. Studija je otkrila da je samo jedan od 16 proizvoda sadržavao sojeve oglašene na etiketi - mnogi su sadržavali potpuno različite vrste bakterija.
Zato je najbolje kupiti od kompanije koja može potvrditi da njihov proizvod zapravo sadrži sojeve za koje tvrdi da sadrži", kaže mr Lipovac.

Ona savetuje da se dobro informišete pre kupovine i uzimanja probiotika, a onda naravno i da proverite kroz sopstveno iskustvo: da li se manje razboljevate i da li su se infekcije od kojih ste ranije patili (bešika, kožni, vaginalni problemi) proredile.

Tekst: Lepa&Srećna