Oticanje nogu izaziva skupljanje prevelike količine tečnosti u tkivima, a medicinski se ovi otoci nazivaju edemi.

Proverite i sami koliko je ozbiljno ovo oticanje time što ćete natečeno mesto pritisnuti prstom - ako ostane udubljenje duže od par sekundi, vreme je da se pozabavite ovim problemom.

Najmanje što možete da učinite za sebe jeste da napravite kratku vežbu - čak i dok radite, naročito ako morate dugo da stojite ili sedite.

Mnogi će reći kako nemaju za to uslova, ali setite se stare pouke - ko ne nađe vremena za svoje zdravlje, moraće da nađe vremena da bude bolestan.

Početna, laka a veoma delotvorna vežba jeste pomeranje stopala od skočnog zgloba. Ako stojite, ovu vežbu radite tako što se popnete na prste, pa spustite na pete. Ponavljajte ovu vežbu onoliko vremena koliko je potrebno da izbrojite do 60.

Vežba podizanje na prste
Shutterstock  

Ako sedite, potrebno je da ispravite noge u kolenima i da radite stopalima, zatežući prste i vraćajući ih u prvobitni položaj, kao da šijete na starinskoj mašini.

Ovo su jednostavne vežbe koje će naterati krv da krene "pravilnim" pravcem i pomoći da se smanji opterećenje na vene.

Kad se vratite s posla, odvojite pet minuta za sebe i lezite na pod ili tvrđi dušek, na leđa, pa podignite noge i oslonite ih na zid.

Na kraju dana, istuširajte potkolenice naizmenično toplom i hladnom vodom - ako ne možete da izdržite hladnu vodu, dovoljno je i da bude bar mlaka - cirkulaciju podstiče razlika u njenoj temperaturi.

Barem u letnjim danima, sprovodite što češće postupak lediranja - pogledajte OVDE kako se izvodi.

Izvor: Lepa&Srećna