Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECA ĆE SE RAZBOLJEVATI NA SVAKIH 5 DANA: Dr Ana daje najvažnije savete za dečji imunitet - da li treba davati vitamine

Roditelji brinu da li pred vrtić ili početak školske godine treba deci davati vitamine? Dr Ana Milinković daje najvažnije savete za dečji imunitet!

 deca skola Izvor: ATA / Antonio Ahel

Pred polazak deteta u vrtić ili školu, svaki roditelj je bar malo zabrinut zbog činjenice da će mališan biti izložen mogućnosti infekcije, pogotovo, takozvanih "dečjim" bolestima. 

Možda će vas zanimati

Da li deci treba davati vitamine? Kako im ojačati imunitet?

"Kad dete prvi put krene u dečji kolektiv, očekujte da će se razboljevati na svakih pet dana", kaže dr Ana Milinković, načelnica pedijatrijske službe u Domu zdravlja Savski venac. "To je normalan proces izgradnje dečjeg imuniteta i može da potraje oko šest meseci pa i godinu dana."

Glavna osnova na kojoj počiva zdravlje deteta jesu prirodni procesi - kako je dr Milinković rekla za TV Prvu, ako dete jede raznovrsnu hranu, dovoljno spava i bavi se fizičkom aktivnošću na otvorenom, nema potrebe za davanjem dodatnih vitamina i minerala.

Možda će vas zanimati

"Izuzetak su pothranjena deca, ona koja imaju veoma slab apetit ili pate od hroničnih bolesti", objasnila je doktorka. "U zimskom periodu treba deci davati vitamin D. Različite studije su pokazale da je, u slučaju infekcije, detetu dobro dati vitamin C i cink u kombinaciji, a sve se češće daju i beta glukani", kaže dr Milinković.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije