Zaustavljanje procesa limfne drenaže kojima se telo čisti od toksina dovodi i do stvaranja većeg masnog tkiva. Zato je važno pokrenuti limfu i ukloniti te blokade kako biste lakše mršavili.

Kad limfni sistem dobro funkcioniše, sva tkiva se lakše oslobađaju masnoća i štetnih proizvoda metabolizma, a čitav imuni sistem je jači. Ako je limfa blokirana, dobijamo na težini, sve je više celulita a često patimo od nadimanja i gasova.

Stres ima velikog uticaja na to, jer od hormona stresa se menja i kvalitet i gustina limfe. Prema istraživanjima, kod žena između 20 i 50 godine dođe do usporavanja limfotoka za čak 40 procenata, a od 50. do 70. godine ona se uspori za dodatnih 20 odsto. Zato je važno održavati ga što bolje, a to nije toliko teško.

Prva stvar koju morate poboljšati je disanje, tako što ćete uvesti redovne vežbe dubokog disanja. Drugo je samomasaža ili suvo četkanje, što takođe možete da obavljate vrlo jednostavno.

Vežbe mogu da budu vrlo lagane, ali morate ih izvoditi svakog dana. Što se tiče dijete, pre svega je važno izbaciti prerađenu hranu i - što će ženama u Srbiji biti najteže - prestati sa korišćenjem suncokretovog ulja.

Što više hrane treba pripremati bareno ili pečeno bez masnoće, a od ulja se savetuje samo maslinovo ili ono od koštica grožđa. Prvo ne treba da prolazi termičku obradu, a drugo možete koristiti i za prženje u retkim situacijama - na primer, kad pripremate jaja.

Nipošto se ne smeju koristiti alkohol i gazirana pića, a vodu treba maksimalno pojačati.

Primer jelovnika izgleda ovako:

  • Doručak - omlet od dva jajeta sa povrćem (za limfni sistem su dobre pečurke, jaja ili klice).
  • Ručak - salata od zelenog povrća sa orašastim plodovima, prelivena maslinovim uljem.
  • Večera - pečena ili barena riba ili posno meso sa što više povrća (brokoli, paprike, špargle).

Izvor: Lepa&Srećna