Simptomi koji ukazuju na srčani udar su bol u grudima, gubljenje daha ili pojačano znojenje, a malo ko zna za ovaj znak koji se primećuje na nogama, piše Lepa & srećna.

Srčani udar nastaje kada je blokiran dotok krvi do srca, a tada srčani mišić postaje oštećen i život je ozbiljno ugrožen. Pored glavnih simptoma, na srčani udar ukazuju i otečene noge, zglobovi i stopala. Stručnjaci ističu da ukoliko srce ne funkcioniše pravilno, dolazi do skupljanja vode u ekstremitetima. Ovo stanje naziva se edem (otok) i tokom vremena može se pogoršavati.

Takođe, kada srce ne pumpa krv dovoljno brzo, krv je blokirana u venama i uzrokuje oticanje. Problemi sa srcem mogu ugroziti i rad bubrega tako što otežavaju bubrezima da ukone višak tečnosti i natrijuma iz tela pa dolazi do oticanja i nadimanja. Međutim, simptomi za srčani udar često se razlikuju od osobe do osobe, ali ukoliko primetite otečene noge i druge simptome koji ukazuju na probleme sa srcem, hitno se obratite lekaru i sačuvajte svoje zdravlje i život.

PROČITAJTE JOŠ: 

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA IMATE HEMANGIOM NA JETRI: da li je benigni tumor krvnih sudova smrtonosan?

IZNENADIĆETE SE! EVO ŠTA SMETE DA PIJETE AKO STE ŠEĆERAŠ: ova pića jačaju zdravlje dijabetičara

6 SUPER TRIKOVA ZA BRZO I LAKO MRŠAVLJENJE: evo kako da za mesec i po dana izgubite 6 kilograma

AKO VIDITE OVO NA TESTISIMA, HITNO IDITE KOD LEKARA: ove promene ukazuju da se u telu razvija bolest

Muškarci se često žale na pojavu belih fleka na testisima, a one mogu da ukazuju na bezazlene promene, ali i na opaku bolest, piše Lepa & srećna.

Istraživanja pokazuju da bele fleke na testisima mogu biti obične akne, odnosno bubuljice, a može ih uzrokovati i zarasla dlaka ili upala korena dlake (folikulitis). Međutim, ova promena može da ukazuje na brojne polno prenosive bolesti, kao što su kondilomi, herpes ili sifilis. Takođe, javlja se i problem uvećanih lojnih žlezda koji se ispoljava u vidu sitnih žutih izraslina na testisima, nalik na bubuljice.

Ako primetite bilo kakve promene na testisima, treba odmah da posetite lekara, naročito ako osećate sledeće simptome: osip, velika količina sperme, bol, otok, bol tokom mokrenja i bol u genitalijama posle seksualnog odnosa. Kao najbolji vid prevencije, stručnjaci ističu da izbegavate veš koji vas steže, vodite račna o higijeni, izbegavajte dugo izlaganje jakom suncu i vrućini i obavezno se tuširajte odmah nakon završenih sportskih aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA JE VAŠA JETRA MASNA

AKO POJEDETE ŠAKU OVOG VOĆA, SALO ĆE POČETI DA SE TOPI

KAKO DA SE REŠITE GASOVA I NADUTOSTI BEZ LEKOVA