Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO VAM OTIČU NOGE I PRIMETITE NEKU OD OVE 3 STVARI, PRAVAC KOD DOKTORA! Nekad edemi mogu da budu hitan problem

Zadržavanje tečnosti u organizmu može biti izazvano opasnim stanjima, evo kada edemi ukazuju na veće zdravstvene probleme.

  Izvor: Youtube / Vivo Phys - Evan Matthews

Zadržavanje tečnosti u organizmu može biti izazvano mnogim stvarima - ishranom u kojoj je previše soli, vrućinom, pijenjem alkoholnih pića ili produženim stajanjem.

Možda će vas zanimati

Naročito otiču ruke i noge starijim kao i gojaznim osobama, a dodatno na to utiče i venska insuficijencija, češća kod starijih ljudi.

Međutim, i neki lekovi mogu da prouzrokuju edeme:

  • antidepresivi
  • steroidi
  • neki lekovi za pritisak kao i
  • hormoni, na primer oni koji se koriste u terapiji postmenopauze ili kontraceptivne pilule.

Ukoliko je oticanje prouzrokovano lekovima, ono će i prestati ako prekinete ili promenite terapiju ali to ne smete raditi bez konsultacije sa lekarom.

Pored toga, neki znaci ukazuju da je edem simptom opasnijeg problema.

Svako asimetrično oticanje - na primer, samo jedne noge - upozorava da se verovatno u telu nešto ozbiljno dešava. Možda je reč o infekciji, o krvnom ugrušku (trombu) ili nekoj povredi - to treba da pogleda lekar.

Iznenadno oticanje je važan znak. Ako se edem pojavi preko noći, ako ne liči na ono što vam se inače dešava, to može biti upozorenje.

Možda će vas zanimati

Ako uz oticanje imate i druge simptome, obavezno se javite lekaru - na primer, crvenilo, bol, visoku temperaturu, osećaj pritiska ili bola u grudima.

Test edema možete napraviti i sami - pritisnite prstom mesto par sekundi i posmatrajte udubljenje - ako ne nestane za manje od pet sekundi, vrlo je verovatno da imate srčanih problema - vreme je za odlazak kod lekara.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije