Ako često odlažete vežbanje jer nemate dovoljno vremena, pokušajte da unesete nekoliko sitnih promena u svakodnevnu rutinu. Nemojte tražiti izgovore, već način da se pokrenete kad god imate vremena.

1. Koristite stepenice umesto lifta

Pokušajte da konačno usvojite ovaj savet koji ste sigurno čuli mnogo puta do sad. Kada već stignete na posao ili u stan, par minuta vremena vam neće posebno značiti za odmor ili rad, a ako ih iskoristite za vežbanje, imaćete brojne benefite. Ako živite visoko, penjite se bar do trećeg ili četvrtog sprata, a onda nastavite dalje liftom, dok ne steknete kondiciju.

Žena na stepenicama
Foto: Shutterstock 

2. Pravite kraće, a češće pauze

Umesto da tokom radnog vremena izađete na jednu dugačku pauzu od pola sata, rasporedite vreme na tri manje pauze od deset minuta ili čak šest manjih pauza od po pet minuta. Ovo pravilo je posebno važno ako na poslu dugo sedite. Često ustajanje može da učini da se osećate energičnije, da budete boljeg raspoloženja, ali i da sačuvate vitalnost.

3. Dok perete zube - vežbajte

Svakodnevno u kupatilu u proseku provedete oko sat vremena. Dok se češljate, perete zube ili skidate šminku odradite nekoliko praktičnih vežbi. To ne treba da bude ništa naporno: savijajte naizmenično noge u kolenima nekoliko puta, podižite se na prste i na pete, šetajte po kupatilu, ako imate prostora ili jačajte mišiće ruku.

4. Zaboravite na "prazan hod"

Dok čekate da vam prijateljica javi da krenete od kuće ili dok kuvate kafu, nemojte samo sedeti ili stajati. Iskoristite to vreme pametno i uradite nekoliko jednostavnih vežbi. Uključite kretanje u aktivnosti koje već radite, umesto da čekate da vam se magično pojavi nekoliko slobodnih sati u toku nedelje za odlazak u teretanu.

Pogledajte i vežbe u stolici olakšavaju bolove u zglobovima.

BONUS VIDEO:

Vežbanje TikTok/little.latinaaa

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.