Zdravlje osoba koje pate od multiple skleroze ne može se vratiti u potpunosti, ali danas postoje brojne terapije koje olakšavaju život sa ovom bolešću. Multipla skleroza je hronična neurološka bolest i najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali može da se manifestuje u bilo kom životnom periodu. Češće oboljevaju žene, a tok bolesti je nepredvidiv. 

Svima koji vode ovu tešku borbu izuzetno je značajna podrška okoline, pa je tako još pre 50 godina u Srbiji osnovano Društvo multiple skleroze, koje je oslonac mnogim pacijentima. Razne radionice, savetovališta, konferencije, brošure, edukativni spotovi i svečane akademije su tu da ohrabre sve koji su se suočili sa ovom dijagnozom. 

Oko 60% pacijenata je na nekoj od terapija, koje mogu da pomognu pacijentima da poboljšaju kvalitet života, a veliki značaj ima i adekvatno praćenje stanja svakog pacijenta od strane stručnjaka. 

Doktorka Jelena Drulović, neuruolog Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, ističe koliko je važno da svi stručnjaci budu posvećeni borbi sa ovom bolešću i da temeljno rade na tome da se stanje pacijenata popravi što je više moguće. Stručnjaci su bazirani na to da se uskoro i u Srbiji ovoj bolesti pristupi u okviru multidisciplinarnog tretmana, što može da se ostvari pri Univerzitetskim centrima. 

"To bi podrazumevalo da se o pacijentima brinu neurolozi, medicinske sestre koje se posebno bave multiple sklerozom, ali i drugi zdravstveni radnici", istakla je doktorka povodom Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze koji se obeležava 30. maja.

Sami pacijenti znaju koliko im je važno da ih neko sasluša i da imaju sa kim da podele sve probleme sa kojima se suočavaju tokom teške borbe, a najteži je svakako momenat kada čuju svoju dijagnozu. Sa ciljem da pruži ovaj tip podrške, osnovano je i psihosocijalno savetovalište u okviru Društva. 

"Uloga savetovališta je naročito važna u periodu po saopštavanju dijagnoze i procesu prihvatanja bolesti kao i svim drugim prelomnim životnim tačkama koje mogu biti rizične po osobe koje žive sa multiplom sklerozom i njihove porodice. Osnažiti osobe koje žive sa ovom bolešću, ali i njihove porodice, na način da mogu kreirati svoj život kako žele bez obzira na moguća ograničenja bolesti, jeste ideja koja nas je vodila i koja će nas i dalje voditi", rekla je Vanja Taleski, psihoterapeut u savetovalištu za multiple sklerozu.

Pružite podršku osobama iz okruženja koje se bore sa ovakvim ili sličnim problemima i pokušajte da na taj način olakšate i njima i njihovoj porodici teške trenutke, jer takvi koraci, iako naizgled mali, mogu mnogo da pomognu svakoj osobi.

Pogledajte i koja glumica se bori sa multiple sklerozom.

BONUS VIDEO:

"OSETILA SAM DA MI TRNE PRVO NOGA, PA RUKA..." Jelena već dve godine živi s multipla sklerozom, ALI NEMA NIKAKVIH POTEŠKOĆA Kurir TV

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.