Dugo su lekari upozoravali na probleme koje izazivaju cipele sa visokim štiklama, ali i sad kad je stigla modabaletanki, opet nema mira za ženska stopala. Tanki đonovi i isto tako tanke potpetice na hit modelima koji su u trendu ne pružaju dovoljnu podršku za osetljivo mišićno-koštanu strukturu stopala.

O tome kako da sačuvamo zdravlje stopala, razgovarali smo sa prof. dr sci med Brankom Marković, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije. Prema njenim rečima, problemi kao što su bol u leđima i kolenima, čukljevi, ali i upala Ahilove tetive ili plantarne fascije često su povezani sa nošenjem ravne obuće ili one sa visokom potpeticom duži vremenski period.

Pored Ahilove tendinopatije i plantarnog fascitisa, u probleme povezane s neprikladnom obućom spadaju i pojava burzitisa pa i benignih tumora - neuroma.

"Oslonac našem telu preko stopala osiguravaju tri uporišne tačke od kojih je jedna na peti a druge dve na prednjoj strani stopala - ispod palca i ispod malog prsta", kaže prof. dr Marković. "Te tri uporišne tačke zajedno sa kostima, mišićima i ligamentima koje ih povezuju čine poprečne i uzdužne svodove stopala. Unutrašnji uzdužni svod vidi se kao karakteristično udubljenje na otisku tabana na tlu).

otisak stopala.jpg
Shutterstock  

Baletanke, "japanke" i druge ravne cipele pružaju malu ili nikakvu podršku za svodove stopala i samim tim narušavaju fiziološki oslonac na te tri uporišne tačke našeg stopala", kaže dr Marković koja je vanredni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog obrazovanja.

Prema njenim rečima, dugotrajno nošenje ravne obuće može da šteti i kolenima i kičmi, a ne samo stopalima koja su oslonac za celo telo.

"U ravnim cipelama vrlo često dolazi do pomeranja oslonca što zauzvrat može izazvati naginjanje ugla karlice i povećanje krivine donjeg dela kičme", kaže nam doktorka Branka. Posledično, javljaju se bolovi u donjem delu leđa, kao i u kolenima.

baletanke.jpg
Shutterstock  

"U cipelama sa tankim đonom stopalo trpi dodatne sile opterećenja, pa može doći čak i do tzv. stres faktura. Takav đon često nema meke jastučiće pa ni apsorpcionu moć da zaštiti kosti stopala od preloma", objašnjava profesorka.

Neki od aktuelnih modela baletanki su dosta otvoreni. Često se dešava da spadaju pri hodu pa ih žene "pridržavaju" tabanima, palcem. Pitali smo našu sagovornicu kako to utiče na zdravlje stopala.

"S obzirom na to da ide leto i da su `japanke` i sandale čest izbor obuće, treba napomenuti da obuća koja nema kaiševe da obuću drži pričvršćenu za stopalo, lako može da dovede do uganuća ili padova.

zena u baletankama.jpg
Shutterstock  

Još jedan problem sa "japankama" je to što naše korake čine kraćim. Ovi kraći koraci, posebno prilagođeni za nošenje "japanki", dodatno će opteretiti naša stopala, kukove i mišiće donjeg dela leđa. Dugotrajnim nošenjem potenciraju nastanak deformiteta kao što su `čekićasti prst` i čukalj", kaže prof. dr sci. med. Branka Marković.

Poznato je da su trenutno u trendu "Meri Džejn" cipele, slične baletankama, ali sa kaiščićima preko risa. Da li su one "manje loše" od baletanki?

"Ako želite da ipak nosite ravnu obuću, birajte onu čiji uložak u sebi ima meko jastuče koje podupire stopalo kao i one koje imaju petu od bar 2 cm", kaže dr Marković. " Takođe, za ljude koji imaju bolove u lumbalnom delu leđa važi pravilo da treba da izbegavaju i stajanje, a ne samo nošenje ravne obuće.

baletanke meri dzejn-min.jpg
Promo / MyTheresa 

Ako već želimo da ih nosimo, da li su nam baletanke "dozvoljene" na bar nekoliko sati? Koliko dugo u toku dana neće napraviti veliku štetu? I da li valja da ih "zaboravimo" bar neki dan u nedelji?

"Ravne cipele kao što su baletanke, sandale ili bilo koja druga obuća sa tankim đonom, pogotovo ako je model udružen sa tzv. `špicem`, predstavljaju noćnu moru za stopala. Nošenje takvih cipela može da dovede do urastanja noktiju i potencira nastanak degenerativnih oboljenja kao što je artroza stopala", kaže dr Branka.

baletanke roze-min.jpg
Promo / MyTheresa 

"Međutim, to ne znači da morate da žrtvujete stil da biste imali zdrava stopala bez bolova. Ako znate da ćete na određenom događaju napraviti do 500 koraka, zaista sve može. Takođe, obratite pažnju da u neadekvatnoj obući ne stojite duže od 20 min bez pauza i odmora."

Prof. dr sci. med. Marković kaže da uvek možemo da sebi pomognemo nakon nošenja neudobne obuće.

"Ako vam već posle prvog nošenja obuća ne prija i osećate napetost, izbegavajte ponovno, uzastopno i dugotrajno nošenje ravne obuće. Stopalima možete pomoći masažom specifičnim lopticama (kotrljanje „jež“ loptice) kao i vežbama za istezanje mišića i fascije stopala i Ahilove tetive", kaže doktorka. Ako bol ne prolazi posle 2-3 dana, javite se lekaru koji će dalje preuzeti lečenje (fizikalnim terapijama, injekcijama) pre nego sto stanje pređe u hronično. Pročitajte i kako se osloboditi neprijatnog mirisa nogu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Podignute noge odlične za cirkulaciju Tiktok/morgsleefit

Tekst: Lepa&Srećna / Jasmina Glišić