Neprijatan miris stopala se stručno naziva bromodoza i javlja se kod desetak odsto ljudi. Noge počinju da smrde zbog naslaga znoja i bakterija koje se razmnožavaju na koži.

Gljivične infekcije kao što je "atletsko stopalo", takođe, mogu da izazovu neprijatan miris nogu.

Bromodoza može da se leči prilično brzo, a temeljna higijena je jedan od glavnih načina. Stopala redovno perite sapunom, a stručnjaci savetuju da isprobavate antibakterijske i antigljivične sapune dok ne nađete onaj koji vam odgovara. Uvek detaljno istrljajte čitavo stopalo sapunicom i četkicom namenjenom samo za tu svrhu. Ne propustite i delove između svih prstiju.

smrde noge 2.jpg
Shutterstock  

Nokte redovno secite tako da uvek budu kratki i uredni. Uklanjajte naslage na petama, jer se upravo u debelim slojevima odumrle kože skupljaju bakterije koje dovode do smrada.

Čarape menjajte svakog dana, barem jednom dnevno. Kad god se nađete u situaciji da se oznojite - dok trenirate, na primer, morate da promenite čarape. Najbolje su čarape od prirodnih vlakana.

smrde noge 3.jpg
Shutterstock  

Svakog dana menjajte obuću. Za to je dovoljno da imate dva para, jer je potrebno 24 sata da se cipela iznutra osuši. Najbolje je da obuća bude od kože, što se odnosi i na postavu i tabanicu. Cipele od skaja zadržavaju vlagu. Leti nosite otvorenu obuću, a kad god je to moguće, hodajte bosonogi.

U cipele ubacite medicinske uloške sa dezodoransom. U posebnim prilikama možete da upotrebite i antiperspirant. Pročitajte i zašto smrde uši, pupak i usta.

BONUS VIDEO:

Kako da operete dečije kroks papuče Tik Tok/cleanthatup

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.