Žene uživaju u lepo manikiranim noktima, a i muškarce privlače fino negovane damske ruke. Njih nije baš lako održavati, naročito ako ste domaćica koja svaki čas nešto pere, riba i glanca.

Svi znamo da bi trebalo nositi što češće zaštitne rukavice, ali ko još to stiže kad se skupi dosta posla u kuhinji, pa seckate hranu i mešate jelo na šporetu u isto vreme. Zato je često rešenje odlazak na manikir, a tamo će vam obično odseći zanoktice, ali i kožu oko nokta! Savetujemo bolje i jeftinije rešenje. 

Kod nas se izraz "zanoktica" koristi za tri različita dela anatomije nokta, što dodatno prouzrokuje zabunu i pogrešno tretiranje kože na vrhovima prstiju. Neretko je to onda okidač i za stvaranje upala pa i deformiteta na noktu. Takve neprijatne posledice možete izazvati i vi sami, ali i tehničari koji se bave manikirom, a nemaju dovoljno znanja ili strpljenja da vam nokte urede na pravilan način. 

Zanoktica na koju najčešće misle i muškarci i žene kad se žale na malu povredu uz nokat je, zapravo, (1) zacepljeno parčence kože uz nokat. Ovakvu povredu treba zalečiti pre bilo kakvog drugog manikirskog zahvata. Oprezno valja dezinfikovati mesto, a zatim oštrim makazicama odseći samo deo kože koji viri. Nipošto tada nemojte obrađivati nokat, odnosno seći čitavu kožu oko nokta, a naročito nemojte ići makazama dublje od povrede.

upaljena zanoktica.jpg
Shutterstock  

Dezinfikujte mesto ponovo, pospite antibiotskim prahom ili namažite antibiotsku mast i prekrijte najtanjim papirnim ili svilenim flasterom. Menjajte ga po potrebi. 

Zanokticama mnogi nazivaju i (2) čitavu kožu oko gornjeg dela nokatne ploče. Ovu kožu, takođe, često seku manikir tehničari, jer se veruje da će ruke "izgledati bolje". Istina je, međutim, sasvim drugačija. Prsti sa odsečenom kožom oko noktiju uvek deluju blago upaljeni,  a neposredno posle tretmana čak i vrlo crveni. To ćete videti na mnogim Instagram nalozima, uprkos pokušaju da se stvar "spasi" uljem koje se uvek vidi na toj koži.

isecene zanoktice na noktima.jpg
Shutterstock  

Treći deo anatomije nokta koji se naziva zanoktica je (3) deo kutikule zalepljen za nokat. To je vrlo tanak sloj, često bezbojan ili providno beličast i njega jedinog možete i treba da uklanjate i to samo ako želite. Najbolji način da to radite je da koristite instrument posebno namenjen za ovu svrhu. U manikir priboru on se razlikuje od ostalih po tome što ima polumesečast vrh koji je potpuno tup. Služi upravo zato da nežno "ogrebe" ovu "zanokticu" i njime je treba pogurati u pravcu kože iznad nokta. 

zanoktice potiskivanje.jpg
Shutterstock  

To je i granica do koje treba da idete sa instrumentom. Nikada i nipošto ne smete da ga gurate ispod kože oko nokta. Za ovu svrhu možete da koristite i specijalne drvene štapiće. Možete čak i da kutikulu nežno "oljuštite"  noktom druge ruke. Uvek je mera predostrožnosti ista! Ne gurajte previše i ne podižite kožu oko nokta. Pogledajte sliku i ne brinite ako vam na prvi pogled deluje komplikovano. Važno je da vidite šta je zaista - kutikula. Ostale elemente možete pogledati i kasnije.

anatomija nokta.jpg
Shutterstock  

Da li da koristite hemijska sredstva za uklanjanje kutikula koje se često kod nas mešaju sa zanokticama?Možete, ali imajte na umu da na njima obično nije ovako jasno objašnjeno šta je - zapravo - kutikula a šta zanoktica.

Dakle, ta sredstva sadrže supstance koje ne treba nipošto da stavljate na upaljene, zacepljene zanoktice pod brojem (1) iz ovog teksta. Takođe, ne treba da ih mažete ni na kožu oko nokta, opisanu ovde pod brojem (2). Treba da iz mažete samo na kutikulu zalepljenu za sam nokat. Kad to radite, treba da četkicu zaustavite pre nego što njome dodirnete kožu. Ostavite sredstvo da deluje tačno koliko je navedeno u uputstvu, a onda temeljno isperite.

Kada je potrebno potiskivati kutikulu - zanokticu, odnosno, kad je treba "grebati" instrumentom sa nokta? 

Samo ako redovno lakirate nokte, jer se na njenim površinama lak ne zadržava dovoljno dugo kao na noktu. Spašće ponekad već posle nekoliko pranja i brisanja ruku. Dakle, ako nokte ne lakirate, nema potrebe ni da zanoktice, tojest kutikule, gurate, pogotovo ako su kod vas tanke i providne.

uklanjanje kutikula drvenim stapicem.jpg
Shutterstock  

Međutim, i kutikule, kao i kožu oko nokta možete vrlo lako održavati negovanim i prelepim uz pomoć jeftinih krema ili ulja.

Potrebno je samo da primenite jednostavan savet - mažite ih nekoliko puta dnevno. Kolikogod da to zvuči "nedostižno", zapravo je vrlo prosto, treba samo probati i rezultat će vas oduševiti i podstaći da steknete ovu zdravu naviku.

Nabavite kremu sa "ribljim uljem" koje sadrži, zapravo, velike količine vitamina A - prave je brojni proizvođači, a dobro dođe i za bilo kakve opekotine. Uvek treba da je imate u kućnoj apoteci.

Nakon pranja ruku, bez obzira na to da li mažete i ruke nekom hidrantnom  kremom ili ne, uzmite trunčicu ove kreme vrhom kažiprsta. Ovlaš nanesite po malo na svaki nokat i kožu oko njega i razmažite. Ne treba da trošite vreme na dugo utrljavanje niti masiranje. Eventualni ostatak razmažite po rukama.

zdrave zanoktice-min.jpg
Shutterstock  

Isto tako može da vam posluži i ulje jojobe, bademovo ulje ili, recimo, arganovo i ricinusovo ulje. Neće vam ostati nikakvi masni tragovi po rukama, ne bojte se da će se osećati miris "ribljeg ulja".

Ovako ćete nahraniti isušenu kožu oko noktiju, olakšati guranje kutikula sa nokatne ploče i sprečiti stvaranje "upaljenih zanoktica" koje nastaju baš zato što je pukla isušena koža.

Probajte, zahvalićete nam kasnije! Već posle dva-tri dana primene ovog saveta. Ako imate problema i sa listanjem noktiju, ovo će pomoći i kod te muke. Takođe, kupka od toplog ulja jojobe će pomoći - držite prste uronjene desetak minuta, jednom nedeljno. Možete držati ulje u istoj posudici sa poklopcem i ponovo ga koristiti više puta. 

Tekst: Lepa&Srećna