Nakon Uskrsa, mnoge muči pitanje koliko dugo mogu da čuvaju jaja i da ih pojedu bez straha od posledica po zdravlje.

Prema istraživanjima, svake godine nakon Uskrsa u američkim bolnicama se pojavi znatno veći broj pacijenata sa problemima poput nadutosti, mučnine, povraćanja i drugih neugodnosti u predelu želuca. Kako biste izbegli probleme, potrudite se da kuvana jaja, kao i ostale namirnice, čuvate na pravi način.

Po pravilu, kuvana jaja bi trebalo da držite u frižideru, naročito kada je vreme toplo, što je za Uskrs čest slučaj. Ipak, mnogi imaju običaj da jaja drže u korpici na stolu. U tom slučaju, budite oprezniji kada želite da ih iskoristite nakon nekoliko dana.

Ukoliko ih držite u frižideru, mogu da opstanu i do 7 dana, u zavisnosti od toga kako su skuvana i koliko su bila sveža pre kuvanja. Posebno obratite pažnju na jaja kojima je ljuska pukla prilikom kuvanja, ili koja su slomljenja tokom običajnog kuckanja, jer je njihov rok trajanja znatno kraći. Pre nego što ih upotrebite, obavezno proverite da li imaju neprijatan miris.

Tokom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku i čuva jaje. Zbog toga, između ostalog, kuvana jaja imaju znatno kraći rok trajanja nego sveža. Potrudite se da sva preostala jaja od Uskrsa upotrebite u što kraćem periodu, u salati ili na neki drugi način, kako biste izbegli rizik od trovanja ili drugih zdravstvenih problema.

Pogledajte i 3 sjajne primene ljuski od jaja u bašti.

BONUS VIDEO:

Dijeta sa jajaima  tiktok/@nayrhodes

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.