Zdravi i jaki nokti mogu biti ogledalo opšteg zdravlja, a za žene su posebno važni i kao element lepote ruku. Mnogi vole manikir i lak više nego prirodne negovane nokte, ali nije poželjno da ga mažete kako biste zamaskirali žutilo ili eventualne znakove bolesti. 

Bele fleke nisu uvek alarmantne, ali treba da proverite šta je tačno njihov uzrok. Evo šta možete i sami da procenite.

Medicinski naziv za ove mrlje je leukonihija, a obično se misli da ih izaziva manjak nekog vitamina. To može biti uzrok, ali nije jedini. Evo zašto se one mogu javiti.

Povrede - mogu biti tako male da ih čak i ne primetite, a nastaju ako udarite prste ili grickate nokte. Obično su bezopasne i nestaće kad nokat izraste.

Manjak nutrijenata - u ishrani treba da bude zastupljeno dovoljno hranljivih sastojaka i minerala. Na noktima obično primećujemo znake da nema dovoljno kalcijuma ili cinka.

Gljivična infekcija - pored belih mrlja, simptomi su i zadebljanje nokta, gubitak boje i podizanje nokta iz nokatne posteljice.

nokti.jpg
Shutterstock  

Alergija - obično nastaju zbog korišćenja nekih hemikalija ili proizvoda za higijenu i negu na koje organizam razvija alergijsku reakciju.

Psorijaza ili ekcem - mogu da se manifestuju i na noktima, a ne samo na koži. Posledica mogu da budu beline na noktima, zadebljanja, pruge u formi nabora.

Bolesti - oboljenja bubrega ili jetre, kao i prisustvo teških metala u organizmu mogu da dovedu do pojave belih fleka na noktima.

Lekovi - medikamenti mogu da izazovu različite promene, pa i bele mrlje na noktima, naročito hemoterapija, lekovi protiv bakterijskih infekcija, artritisa i dijabetesa.

U većini slučajeva, ove promene su ipak bezazlene i nestaće same od sebe. U slučaju da ste ipak zabrinuti ili imate i neke druge simptome, javite se dermatologu.

Tekst: Lepa&Srećna