Skuša ima bogat, specifičan ukus, a smatra se jednom od najhranljivijih riba. Ona je bogat izvor proteina, vitamina B2, B3, B6 i B12, kao i toliko važnog - vitamina D.

U mesu skuše ima i dosta minerala, poput bakra, selena i joda. Ona spada u kategoriju masnih riba i obiluje omega-3 masnim kiselinama.

Ove masnoće su važne za zdravlje srca i mozga. Da biste obezbedili 1.000 miligrama omega-3 masnih kiselina, koliko je preporučeni dnevni unos, dovoljno je da pojedete samo 85 gr skuše.

skusa riba.jpg
Shutterstock  

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu redovno skušu imaju niži krvni pritisak i manje holesterola u krvi. Rezultat toga je da ima i manje naslaga u arterijama, a srce ne mora toliko naporno da "radi" da bi pumpalo krv.

Omega-3 masne kiseline kojih ima u skuši, a naročito DHA, igraju veliku ulogu i u razvoju mozga. One kontrolišu otpuštanje prirodnih hemijskih supstanci koje potpomažu njegov rad. Zato se one preporučuju i osobama koje pate od depresije i nekih drugih mentalnih problema.

Jeftina skuša dobra za zdravlje
Shutterstock  

Zahvaljujući vitaminu D, skuša je dobra i za zdravlje kostiju. Uz njega, za gustinu kostiju su važni i bakar i selen, kojih takođe ima u skuši.

Lekari preporučuju da masna riba bude na jelovniku barem dvaput nedeljno. U ovu kategoriju spadaju i tuna, a i losos - nažalost, deset puta skuplji od skuše.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kako se čisiti riba Instagram/pp_recepti_kbzu