Bol u zglobovima je često izazvan upalnim procesima, a njihova ukočenost i otečenost su uobičajeni simptomi artritisa. Ako upala traje duže, prelazi u hronično stanje, a može biti posledica neke infekcije, ali i autoimune reakcije ili alergija.

Neke namirnice mogu da pomognu svojim antiupalnim svojstvima i smanje bol. Tako deluju omega-3 masne kiseline kojih ima u ribi i orašastim plodovoma, pa čak i u čokoladi. Istraživanja na ovom planu obećavaju dobre rezultate, a evo kojih 6 začina valja isprobati.

Kurkuma

Žućkasti začin uobičajen je u indijskoj kuhinji, ali sve češće se koristi i kod nas. Studije pokazuju da njegov sastojak kurkumin ublažava upalne procese.

Cimet

Omiljeni začin za slatkiše je i moćno antiinflamatorno sredstvo iz prirode. Može da olakša tegobe koje izaziva oticanje zglobova, pa ga što češće pospite po kafi, ali ga dodajte i u čaj ili kaše.

Beli luk

Antiupalna svojstva belog luka su dokazana i zato treba da ga koriste svi koji boluju od artritisa. Koristite ga svežeg, ali je delotvoran i pečen i kuvan, kada ima i nešto blaži ukus.

Kajenska paprika

Sve ljute papričice su dobre za zdravlje zbog kapsaicinoida, sastojaka koji ublažavaju upalu. Utiču povoljno i na varenje, pa uvek dodajte malo u jelo ili salatu.

Crni biber

Ovaj začin je odlična zamena za papričicu, ako vam je ona previše ljuta. Ima i antibakterijska i antioksidantna svojstva. Piperin, jedan od njegovih sastojaka, posebno je delotvoran u ranoj fazi akutne upale.

Kardamom

Ovaj začin se najviše preporučuje onima koji pate od upale grla, ali ima i nekih pokazatelja da može delovati i na inflamaciju u drugim delovima tela. Dodajte ga u čaj ili supu.

Izvor: Lepa&Srećna