Nedavno smo saznali da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je potočarka povrće sa najviše nutrijenata. Ova salata osvojila je maksimalnih 100 bodova, a zatim slede: kineski kupus, blitva, cvekla i spanać.

Kada je reč o voću, CDC kaže da najviše hranljivih materija ima paradajz. Botanički gledano, on se smatra voćem, a na pomenutoj listi našao se odmah iznad limuna.

Paradajz je prepun antioksidanasa za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i povezuju se s razvojem dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.

Paradajz
Shutterstock  

CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.

"Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela od bolesti srca i još nekih drugih oboljenja", kaže dijetetičarka Šeri Berger, te upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry.

Kako jednostavno gajiti paradajz u bašti ili na terasi
Shutterstock  

Tada je otkriveno da konzumiranje paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, kao i cerebrovaskularnih bolesti.

Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, prenosi N1info.rs.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Punjeni paradajz sa sirom i jajima TikTok/ polys_cuisine