Naučnici sa Univerziteta “Vilijam Piterson” u Nju Džersiju ispitali su i uporedili 41 vrstu voća i povrća.

Oni su u studiji ispitivali hranu i gustoću hranjivih materija određenih namirnica. Visoko na listi našli su se kineski kupus (91,99 bodova), blitva (89,27 bodova), cvekla (87,08 bodova) i spanać (86,43 boda), a pobednik na ovoj listi, kao namirnica s najviše nutrijenata, i sa ukupno 100 osvojenih bodova, bila je potočarka.

Šta ovu namirnicu čini tako zdravom?

Potočarka sadrži više vitamina, minerala i sekundarnih biljnih materija. Samo 100 grama ove biljke dovoljno je da pokrije većinu dnevnih potreba za vitaminom C. Naime, potočarka sadrži znatno više vitamina C od pomorandže i limuna, što je čini ultimativnim sredstvom za jačanje imuniteta.

Potočarka sadrži velike količine gvođža, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, a ti sastojci neophodni su za izgradnju kostiju i mišića.

Potočarka
Shutterstock  

Vitamin K koji sadrži ova biljka sprečava oštećenja ćelija u mozgu, a antioksidansi u potočarki štite od oštećenja DNK-a uzrokovanog slobodnim radikalima, piše tportal.hr.

Lagano ljutkasti ukus daju eterična ulja gorušice koji istovremeno potočarku čine prirodnim sredstvom za suzbijanje kašlja. Osim toga, ulja gorušice pogoduju probavi. Saznanja naučnika iz Nju Džersija pokazuju i da potočarka pomaže kod izbacivanja toksina iz organizma.

Šta je zapravo potočarka?

Treba paziti da potočarku ne zamenite sa kres salatom. Ove dve vrste se vrlo razlikuju po izgledu i ukusu: kres salata ima kratke stabljike s malim listovima, dok potočarka raste u visinu do 15 centimetara. I ukus je drugačiji - kres salata podseća na rotkvicu, a potočarka zbog eteričnih ulja gorušice ima ukus senfa.

Potočarka
Shutterstock  

Potočarka voli vlažno tlo, u prirodi uglavnom raste uz potoke. Međutim, možete je uzgajati i na svojoj terasi - u posudi za cveće, a najvažnije je da zemlju uvek održavate vrlo vlažnom. Pogodno je i da bude u polusenci.

Ipak, pripazite na količinu ove biljke koju konzumirate.

Kao što je već pomenuto, 100 grama potočarke pokriva većinu dnevnih potreba za vitaminom C. To odgovara količini velike činije, međutim, tolika količina nije baš preporučljiva, jer eterična ulja gorušice mogu izazvati iritaciju bešike, bubrega i želuca ako se konzumiraju prekomerno. Kao prilog, kao dodatak na kriški hleba ili kao deo salate, potočarka se obično dobro podnosi.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život kurir televizija