Pored toga što je odličnog ukusa, paradajz je izuzetno zdrava namirnica koja sadrži brojna hranljiva svojstva. Bogat je vitaminima A, B1, B3, B6, C i K, a sadrži i minerale kao što su bakar, kalijum, magnezijum, kao i vlakna i šećer. Mnogi stručnjaci se slažu da je paradajz odlična hrana za sve generacije, ali se ističe da posebno pozitivno utiče na žene starije od 40 godina.

1. Pozitivno utiče na zdravlje srca

Paradajz može pomoći u održavanju kardiovaskularnog zdravlja. Bogat je likopenom, karotenoidom koji paradajzu daje prepoznatljivu crvenu boju. Neka istraživanja su pokazala da likopen može značajno smanjiti rizik i sprečiti kardiovaskularne bolesti i pomoći ukupnom zdravlju srca. Paradajz je takođe dobar izvor kalijuma, koji je takođe važan mineral za srce.

Kako jednostavno gajiti paradajz u bašti ili na terasi
Shutterstock  

2. Neguje kožu

Dodajte paradajz u rutinu nege kože - likopen je takođe antioksidans i može pomoći u hranjenju vaše kože. Paradajz nikako nije zamena za kremu sa faktorom koji smanjuje rizik od UV zračenja, ali može pomoći da vaša koža bude dodatno zaštićena tokom sunčanja.

Paradajz se još od davnina koristi za negu lica i tretman problematične kože, a čak je i jedna od najlepših žena svih vremena, glumica Sofija Loren, više puta izjavila da upravo ovoj namirnici duguje mladolik izgled.

Sofija Loren i Karlo Ponti ljubavna priča
Profimedia 

Paradajz može da pomogne u rešavanju problema sa masnom kožom, aknama, proširenim porama, te da smiri upalne procese na koži.

3. Dobar je za zdravlje očiju

Paradajz je bogat brojnim fitokemikalijama, karotenoidima kao što je pomenuti likopen, i drugim kao što su beta karoten i lupina. Ova jedinjenja imaju pozitivan efekat na zdravlje očiju, posebno kako telo stari.

Zašto žene 40+ treba da jedu paradajz
Youtube/Printscreen/HotandFlashy/Chef Ricardo Cooking 

4. Umanjuje simptome menopauze

Jedan od glavnih razloga zašto se paradajz preporučuje ženama starijim od 40 godina je taj što može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze. Paradajz sadrži značajnu dozu vitamina B6, koji je od vitalnog značaja za ravnotežu estrogena i progesterona. Upravo u fazama kada su ovi hormoni u disbalansu, postaje teško kontrolisati simptome menopauze.

Psihološki simptomi koji preovladavaju pre, tokom i posle menopauze mogu biti povezani sa oksidativnim stresom. Određene studije naglašavaju značaj antioksidativnog dejstva likopena. Oslobađanje od stresa takođe sprečava i valunge.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Punjeni paradajz sa sirom i jajima TikTok/ polys_cuisine