Najnoviji suplement za podmlađivanje je taurin, vrsta aminokiseline koju i ljudski organizam prirodno proizvodi. Međutim, kad njegov nivo počne da opada, može se uzimati u obliku dodatka ishrani ili pojačati u jelovniku namirnice u kojem ga ima.

Prema istraživanju nedavno objavljenom u časopisu "Nauka", eksperimenti na životinjama pokazali su da dnevna suplementacija taurinom može da produži njihov životni vek za čak deset odsto. I ne samo da su miševi koji su dobijali taurin živeli duže, već su bili i zdraviji.

"Taurin pojačava čvrstinu kostiju, poboljšava pamćenje i podmlađuje čitav imuni sistem", izjavio je dr Vidžej Jadav za BBC. Ova supstanca je primenjena i u eksperimentu s majmunima i primećene su vrlo pozitivne promene u težini, nivou šećera u krvi, imunom sistemu i zdravlju kostiju.

taurin-min.jpg
Profimedia 

Dr Jadav naglašava da treba sačekati da se završe klinički testovi sa ljudima pre nego što lekari počnu da preporučuju široj populaciji da uzima suplement taurina. On je odbio da kaže da li on lično uzima taurin ili ne.

suplement-min.jpg
Profimedia 

"Moramo i da proverimo da li ima nekih nuspojava na duže staze", kazao je istraživač.

Nutricionisti podsećaju da taurina ima u mesu i mlečnim proizvodima, a lekari naglašavaju da je jedan od najsigurnijih načina da se podmladite i produžite život kombinacija redovne fizičke aktivnosti, uravnotežene ishrane i zdravog sna.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO: 

Kako se radi botoks  tiktok/feathersoundsmiles