Boravak na moru je idealna prilika za uvođenje određenih promena u svakodnevne aktivnosti. Između ostalog, ako volite da šetate, sada je idealno vreme da svoju uobičajenu rutinu zamenite šetnjama u moru, koje će dodatno poboljšati vašu kondiciju.

Ova vežba niskog intenziteta je idealna za one dane kada ste možda preumorni da plivate, ali biste želeli da iskoristite more i sve što vam nudi. Takođe, možete hodati i u bazenu.

Koju god opciju da odaberete, obezbedićete sebi odličan kardio trening koji će vam pomoći da sagorite kalorije, a istovremeno će blagotvorno uticati na mnoge mišićne grupe.

More, žena
Shutterstock  

Voda je mnogo gušća od vazduha, pa vežbe u moru zahtevaju više napora nego kada se iste vežbe rade na kopnu, što vam omogućava da izazovete i ojačate svoje mišiće. Takođe, šetnja u moru pomaže vam da sagorite više kalorija, što vam može pomoći da izgubite težinu, piše Zadovoljna.hr.

S obzirom na to da je to vežba niskog intenziteta, hodanje u vodi je nežnije za vaše kosti i zglobove, tako da je bezbedna opcija za osobe sa stanjima kao što su artritis ili osteoporoza. Budući da ne vrši pritisak na organizam, šetnja u moru može biti dobra vežba za trudnice, osobe koje se oporavljaju od povreda, starije osobe i za sve one koji tek otpočinju sa fizičkim aktivnostima.

Studija iz 2015. takođe je otkrila i da hodanje u vodi može povećati broj otkucaja srca više nego hodanje po kopnu, što može biti dobro za srce i pluća. Druga studija je pokazala da hodanje u vodi može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, posebno kod ljudi koji su tek počeli da vežbaju.

More, žena
Shutterstock  

Na početku hodajte u vodi koja je dubine približno u nivou vašeg struka. Fokusirajte se na pravilnu formu - uverite se da su vam leđa ravna, ramena povučena, brada podignuta i gledajte pravo napred.

Dok hodate, pokušajte da držite torzo uspravno, bez previše naginjanja na bilo koju stranu. Kada se naviknete da hodate u takvim uslovima, možete se pomeriti na veću dubinu i postepeno povećavati brzinu.

Takođe, i nakon plivanja, pre izlaska iz mora, uvek možete malo prošetati i učiniti još nešto dobro za svoje telo i zdravlje.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Gubitak kilograma metodom 12-3-30 TikTok/mona_bah