Profesor Tim Spektor sa Kraljevskog koledža u Londonu objasnio je da su kroasani, žitarice i beli hleb "ultra-prerađena" hrana i naveo da oni koji žele da smršaju ne bi trebalo da ih jedu za doručak. Prema njegovim rečima, izbacivanje ove tri namirnice iz doručka smanjilo bi dnevni unos "ultra-prerađene" hrane za jednu trećinu.

On je dodao i da bi svi koji žele da se reše viška kilograma trebalo da se, pored pomenutih namirnica, odreknu i jogurta sa ukusom, kao i slatkih pića poput voćnih sokova.

Umesto toga, stručnjak je preporučio da ujutro pojedete običan jogurt u kombinaciji sa orašastim plodovima, ili pečurke na hlebu od kiselog testa ili omlet od spanaća.

Žena jede jogurt
Shutterstock  

"Ultra-prerađena" hrana je, kako objašnjava, hrana koja nije napravljena kod kuće od prirodnih sastojaka, već sadrži niz aditiva. Britanska fondacija za srce je objasnila da "ultra-prerađena" hrana obično ima pet ili više sastojaka.

"Ona ima tendenciju da sadrži mnoge aditive i sastojke koji se obično ne koriste u kuvanju kod kuće, kao što su konzervansi, emulgatori, zaslađivači i veštačke boje i arome. Ove namirnice generalno imaju dug rok trajanja", naveli su.

zitarice voce.jpg
Shutterstock  

Žitarice za doručak i upakovani hleb se smatraju "ultra-prerađenom" hranom jer im se često dodaju dodatni sastojci tokom proizvodnje.

Stručnjaci su, s druge strane, sastavili listu od 12 namirnica koje preporučuju da konzumirate za doručak, ukoliko želite da smršate:

Jaja
Banane
Običan jogurt
Smutiji
Bobičasto voće
Grejpfrut
Kivi
Zeleni čaj
Čija semenke
Ovsena kaša
Laneno seme
Orašasti plodovi.

Tekst: Lepa&Srećna