Jedan od njih je, kako navode stručnjaci, doručak koji je mnogima omiljeni, a reč je o jogurtu u kombinaciji sa bobičastim voćem, granolom i medom. Ovaj obrok je, objašnjavaju, pun šećera.

Osim što je pun šećera, jogurt u ovoj kombinaciji nije ni zasitna hrana. Zbog toga se često dešava da stomak odreaguje nakon ovakvog doručka, zbog toga što skok glukoze neizbežno dovodi do pada šećera, izazivajući osećaj letargije i žudnju za još šećera.

Jogurt, granola
Shutterstock  

Malo je verovatno da će vas ovakav doručak držati sitim do ručka, zbog čega je veća verovatnoća da ćete grickati tokom dana i unositi nepotrebne kalorije.

Umesto ovakvog doručka, dijetetičari savetuju da je bolje odlučiti se za nezaslađene punomasne jogurte ili jogurt od badema.

Oni se mogu preliti svežim voćem i posuti domaćom granolom, a stručnjaci predlažu i dodavanje čia semenki, za dodatni unos vlakana.

Pločice od granola takođe se, kako navode, na prvi pogled čine kao zdrave, ali su često pune šećera.

Žena jede
Shutterstock  

"Imaju komadiće voća, orašastih plodova, ovasa i možda čak i malo tamne čokolade", počeo je dijetetičar, pa objasnio:

"Ali kada pogledate njihove etikete da biste pročitali listu sastojaka, brzo ćete shvatiti da mnoge od njih sadrže kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze i hidrogenizovana ulja."

Prema rečima stručnjaka, visokofruktozni kukuruzni sirup, kao i svi dodati šećeri, može doprineti povećanju telesne težine, dijabetesu tipa 2, metaboličkom sindromu i srčanim oboljenjima, ako se konzumira svakodnevno.

Najsigurnija opcija za pločice od granola su one sa vrlo jednostavnom listom sastojaka, poput nezaslađenog sušenog voća, jaja, celih orašastih plodova, urmi, celih semenki i kokosovog ulja.

Tekst: Lepa&Srećna