Jedan od njih je, kako navode stručnjaci, doručak koji je mnogima omiljeni, a reč je o jogurtu u kombinaciji sa bobičastim voćem, granolom i medom. Ovaj obrok je, objašnjavaju, pun šećera.

Osim što je pun šećera, jogurt u ovoj kombinaciji nije ni zasitna hrana. Zbog toga se često dešava da stomak odreaguje nakon ovakvog doručka, zbog toga što skok glukoze neizbežno dovodi do pada šećera, izazivajući osećaj letargije i žudnju za još šećera.

Jogurt, granola
Foto: Shutterstock

Malo je verovatno da će vas ovakav doručak držati sitim do ručka, zbog čega je veća verovatnoća da ćete grickati tokom dana i unositi nepotrebne kalorije.

Umesto ovakvog doručka, dijetetičari savetuju da je bolje odlučiti se za nezaslađene punomasne jogurte ili jogurt od badema.

Oni se mogu preliti svežim voćem i posuti domaćom granolom, a stručnjaci predlažu i dodavanje čia semenki, za dodatni unos vlakana.

Pločice od granola takođe se, kako navode, na prvi pogled čine kao zdrave, ali su često pune šećera.

Žena jede
Foto: Shutterstock

"Imaju komadiće voća, orašastih plodova, ovasa i možda čak i malo tamne čokolade", počeo je dijetetičar, pa objasnio:

"Ali kada pogledate njihove etikete da biste pročitali listu sastojaka, brzo ćete shvatiti da mnoge od njih sadrže kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze i hidrogenizovana ulja."

Prema rečima stručnjaka, visokofruktozni kukuruzni sirup, kao i svi dodati šećeri, može doprineti povećanju telesne težine, dijabetesu tipa 2, metaboličkom sindromu i srčanim oboljenjima, ako se konzumira svakodnevno.

Najsigurnija opcija za pločice od granola su one sa vrlo jednostavnom listom sastojaka, poput nezaslađenog sušenog voća, jaja, celih orašastih plodova, urmi, celih semenki i kokosovog ulja.

Tekst: Lepa&Srećna