Svi već znamo koliko je doručak važan obrok, pa većina, uprkos obavezama, ne izlazi iz kuće dok nešto makar na brzinu ne pojede. Izbor su obično gotova jela, često kaše iz kesice, koje imaju malo vlakana.

"Vlakna su važna komponenta svake zdrave ishrane. Podržavaju zdravlje creva, pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i duže nas drže sitim, a sve to doprinosi zdravom gubitku težine. Hrana koja ne sadrži mnogo vlakana loš je izbor za opšte zdravlje, posebno ako treba da skinete nekoliko kilograma", tvrdi doktor Oniks Adegbola i podseća da se posle 40. rođendana metabolizam usporava.

"Prerađena, rafinisana hrana sa malo vlakana sadrži prazne kalorije koje mogu dovesti do povećanja telesne težine jer su bogate šećerom i nezdravim mastima", tvrdi stručnjak i ističe da unos hrane koja je siromašna vlaknima izaziva skokove nivoa šećera u krvi tokom dana i budi želju za nezdravom hranom.

Doručak koji se ne preporučuje posle četrdesete godine
Printscreen/ YouTube The Cooking Foodie 

Nutricionistkinja Allison Sizmore tvrdi da su slatke žitarice loš izbor za doručak.

"Jedenje ovih žitarica, posebno bez proteina ili vlakana, može dovesti do porasta nivoa glukoze, što dovodi do povećanja telesne težine i otpornosti na insulin tokom vremena“, upozorila je Alison.

Dodaci pogubni za težinu

Ne treba zaboraviti da je velika greška ako u žitarice dodajemo šećer, orašaste plodove ili suvo voće. Po mišljenju nutricionista, ako u toku dana želimo da uzmemo oko 2000 kalorija, što je prosečna potreba aktivne osobe koja nije na dijeti, svega 200 kalorija može da bude od šećera.

Tekst: Lepa&Srećna