Povišen holesterol može biti veoma opasan jer može da utiče na formiranje naslaga u krvnim sudovima, ograničavajući protok krvi, što može izazvati srčani i moždani udar. Glavni faktor rizika za visok holesterol je ishrana, a hrana bogata zasićenim mastima najviše doprinosi tome.

Međutim, ishrana takođe može pomoći i u smanjenju nivoa holesterola. Nutricionistkinja Šona Vilkinson preporučuje dodavanje breskve u ishranu, ako ste zabrinuti zbog nivoa holesterola u vašem organizmu.

"Breskve su odlične za držanje nivoa holesterola pod kontrolom. One imaju malo zasićenih masti i odličan su izvor vlakana", objasnila je.

Breskve
Shutterstock  

Nutricionistkinja je dodala da vlakna mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola na nekoliko načina.

"Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da se vežu za holesterol u digestivnom traktu, sprečavajući apsorpciju u krvotok. Ovo smanjuje količinu holesterola koji je dostupan telu za upotrebu ili skladištenje", kaže ona.

Takođe, vlakna utiču na povećanje izlučivanja žučne kiseline.

"Rastvorljiva vlakna takođe mogu povećati izlučivanje žučnih kiselina. Žučne kiseline se prave od holesterola u jetri i važne su za varenje. Kada se vlakna vežu za žučne kiseline u crevima, to podstiče njihovo eliminisanje iz tela. Ovo podstiče jetru da koristi više holesterola za proizvodnju novih žučnih kiselina i na taj način smanjuje ukupan nivo holesterola", navodi nutricionistkinja.

Vlakna imaju uticaj i na usporavanje varenja.

breskve
Youtube / BigJoe Kasulis 

"Hrani bogatoj vlaknima, poput breskve, potrebno je duže da se svari u poređenju sa prerađenom hranom. Sporo varenje pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečava brze skokove insulina koji mogu doprineti proizvodnji holesterola u telu", objasnila je Šona Vilkinson.

Jedna studija, objavljena 2013. godine, otkrila je da se breskve nalaze među voćem koje snižava nivo holesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena.

Za smanjenje nivoa holesterola preporučuje se:

- Da imate zdravu i izbalansiranu ishranu i smanjite unos zasićenih masti
- Da vežbate najmanje 150 minuta nedeljno
- Prestanak pušenja
- Smanjenje unosa alkohola.

Tekst: Lepa&Srećna