Dijetetičari savetuju da, ukoliko želite lakše da izgubite suvišne kilograme, odaberete neku od ovih pet hranljivih namirnica kao idealan izbor za doručak.

1. Maline

Jedna šolja malina ima 8 g vlakana, a unos vlakana može podstaći gubitak težine. Tokom dvogodišnje studije, istraživači su otkrili da je povećanje unosa vlakana za 8 g na svakih 1.000 unesenih kalorija rezultiralo gubitkom od 2 kilograma.

Najbolje namirnice za doručak za mršavljenje
LepaiSrecna 

2. Ovsena kaša

Ovas može pomoći u gubitku težine na dva načina - prepun je vlakana koja će vas duže držati sitim, a uz to reč je o ugljenim hidratima sa "sporim oslobađanjem", te ako ih pojedete tri sata pre vežbanja mogu vam pomoći da sagorite više masti.

Kaša takođe može biti izbor za doručak sa visokim sadržajem proteina. Jedna kesica uglavnom daje 15 g proteina, a ako je prelivena puterom od orašastih plodova, orašastim plodovima ili semenkama, ceo obrok može davati 20-30 g proteina.

3. Jogurt

Mnogi jogurti takođe sadrže proteine i mogu pomoći onima koji žele da smršaju. Protein surutke najbolji je za gubitak težine i prirodno se nalazi u jogurtu, kao i u obliku praha.

jogurt case
Youtube / Lilian Nke TV 

Oni koji ne žele da konzumiraju prerađenu surutku mogu dodati jogurt u doručak, ali savetuje se da izaberete običnu varijantu i da dodate sveže voće, kako biste smanjili unos kalorija i povećali unos vlakana.

4. Puter od kikirikija

Orašasti plodovi su prepuni proteina i vlakana, koji vas duže drže sitim i pomažu u gubitku težine. Puter od orašastih plodova takođe pruža i dobru dozu zdravih masti.

Kikiriki puter
Shutterstock  

Orašasti plodovi i puter od orašastih plodova kada se dodaju jogurtu, ovsenoj kaši ili proteinskim palačinkama mogu činiti vrlo zadovoljavajući doručak.

Dve kašike putera od kikirikija imaju nešto manje od 200 kalorija, 7 g proteina i 2 g vlakana.

5. Jaja

Jedno veliko jaje ima 6 g proteina i 72 kalorije, što ga čini hranljivim izborom za doručak za mršavljenje. Jedna studija je otkrila da su ljudi koji su jeli jaja za doručak duže osećali sitost i izgubili dvostruko više kilograma od onih koji su dobili istu količinu kalorija iz peciva za doručak.

Tekst: Lepa&Srećna