Odlučili ste da počnete da živite zdravije i prvi korak ka novom poglavlju je bila promena jelovnika. Međutim, neke od namirnica za koje smo verovali da su zdrave zapravo mogu da imaju loš uticaj na zdravlje srca, upozoravaju lekari.

Jogurt i granola

Šolju jogurta sa granolom većina smatra zdravim i izbalansiranim doručkom, ali kardiolog, dr Šad Marvasti kaže da je većina granola i pločica koje se često jedu za doručak prepuna šećera, što je vodeći krivac za dijabetes, koji može dovesti i do srčanih oboljenja.

"U njih se takođe ponekad dodaju i druga ulja, poput hidrogenizovanih ulja, koja mogu izazvati upalu", navodi on.

Zdravlje srca i namirnice koje mu štete
Printscreen/ YouTube Joyous Health 

Rizik možete svesti na minimum tako što ćete sami napraviti granolu i koristiti čistije ulje, poput kokosovog. Dr Šad ističe da isti problem sa šećerom postoji i kod popularnih aromatizovanih jogurta. On kaže da je bolje da uzmete običan grčki jogurt i dodate svoje prelive poput voća, javorovog sirupa ili sirovog meda.

Smutiji i zeleni sok

Jedan od najčešćih načina da se započne dan kada ste na dijeti je smutijem ili zelenim sokom, ali ravnoteža između količine voća koja je potrebna da se napravi i jedan i drugi napitak je isključena.

"Zeleni sok je i dalje sok. Osnova mu je sok od jabuke ili sok od pomorandže. U tom trenutku je to zaista zašećereni napitak", rekao je dr Šad, koji takođe kaže da se ceđenjem soka gube dragocena vlakna.

Zdravlje srca i namirnice koje mu štete
Youtube/Printscreen/Jenna Dewan 

"Kada jedete zelje, dobijate vlakna, a vlakna mogu smanjiti loš holesterol", ističe ovaj stručnjak, koji predlaže da se umesto toga držite bobičastog voća koje je prepuno antioksidansa, kao i da u smutije dodate avokado, kao izvor zdravih masti.

Prelivi sa niskim sadržajem masti ili bez masti

Zeleno lisnato povrće ima vitamine A, D, E i K rastvorljive u mastima, koji zahtevaju malo masti da bi telo otkrilo dobrobit svakog od njih.

salata sa uljem
Shutterstock  

"Kada zaista imate masti uz salatu, to povećava apsorpciju hranljivih materija do 200%", kaže dr Šad.

On upozorava da svoju salatu "ne davite" u prelivu i ističe da najbolje masti dolaze iz pravljenja sopstvenog preliva sa maslinovim uljem. U salatu možete dodati i zdrave masti poput avokada ili ribe.

Gotova piletina na roštilju iz prodavnice

Ovo se naizgled čini lakom opcijom za ručak ili večeru, ali doktor savetuje da je ipak preskočite.

piletina-min.jpg
Youtube / Schneller Koch 

"Ponekad ubrizgavaju so i u kožu piletine, da bi imala bolji ukus, a tako unosite mnogo više soli nego što vam je potrebno, što može da poveća krvni pritisak. A ni piletina nije zdrava hrana", tvrdi dr Marvasti.

Doktor ističe da je najvažnije da izbegavate višak soli i šećera, kao i da, što je češće moguće, sami pravite obroke. Za one koji žele da se reše viška kilograma, mediteranska i DASH dijeta su preporučljive kada je reč o zdravlju srca.

Tekst: Lepa&Srećna