Kažu da se u Americi nikad nije pričalo o nekom leku kako se sad priča o Ozempiku, još od vremena čuvene Vijagre. On je glavna tema baš na svim koktelima i mondenskim večerama.

Injekcija koja se prima jednom nedeljno formulisana je tako da pomaže obolelima od dijabetesa tipa 2, a primećeno je da utiče na mršavljenje. Među prvima koji su priznali da su smršali pomoću leka za skidanje kilograma bili su Kim Kardašijan i Ilon Mask, a u njihovim opisima svi su prepoznali baš - Ozempik. 

U oktobru 2022. godine već je zabeležena nestašica u Americi, a slično je i u drugim zemljama gde je ovaj lek odobren za korišćenje. Kako je u razgovoru za naš portal rekla prof. dr Edita Stokić, iz KBC Vojvodina, u Srbiji se on može legalno nabaviti samo uz recept.

Holivudska "slava" koju je Ozempik dobio zahvaljujući činjenici da podstiče mršavljenje dovela je do toga da ga, u mnogim zemljama, zloupotrebljavaju. Međutim, sad je zabeležena i neželjena posledica zbog koje će mnogi dvaput razmisliti pre nego što se odluče na takav korak.

kim kardasijan ilon mask.jpg
Instagram / kimkardashian, Youtube / Elon Musk Zone 

U pitanju je brzo starenje ili, kako su neki već skovali termin, "Ozempik lice" - pojačane bore na koži, kao i upali obrazi i drugi delovi lica. Ovo je podstaklo i čuvenu jutjuberku dr Drej da reaguje.

"Ne postoji ništa slično tome što su nazvali Ozempik lice", tvrdi popularna dermatološkinja. "Ovaj lek ne izaziva bore, ne skida masne jastučiće sa lica. Ne postoji  `selektivno mršavljenje`, to je običan mit." Prema njenim rečima, problem sa "ubrzanim starenjem" kože nastaje kada neko prebrzo mršavi, a to se dešava ako koriste lekove bez nadzora lekara. Takođe, oni koji su ekstremno gojazni, moraju očekivati da će na nekim mestima, kao što je stomak, nastati ozbiljan višak kože.

Moguće je, dakle, da lice "stari" POSLE Ozempika, ali to ne znači da nastaju bore ZBOG Ozempika.

"Kako skidate masne nslage sa drugih delova tela, tako će se topiti i one na licu", kaže doktorka Drej. Zato je važno da problem gojaznosti rešavate u saradnji sa nutricionistom i ne rizikujete sa megalomanskim ciljevima i naglim skidanjem kilograma.

Podsetimo, dr Edita Stokić je naglasila da postoje lekovi koji su namenjeni baš za gojaznost i da Ozempik nipošto nije jedan od njih.

Tekst: Lepa&Srećna