U žiži interesovanja javnosti kod nas i u svetu je lek Ozempic, kojeg čak popularno nazivaju "botoks za mršavljenje". Ovde se reč botoks koristi kao neki sinonim za "brzinsko rešenje". Ozempic je, kako kažu, namenjen lečenju dijabetesa, a zbog holivudskog trenda ga zloupotrebljavaju u borbi protiv gojaznosti.

Mediji pišu da su ga uzimali Kim Kardašijan i Ilon Mask, dakle i bogata starleta i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, sa najvišim koeficijentom inteligencije. O ovom leku i njegovim efektima, razgovarali smo sa prof. dr Editom Stokić, iz Kliničko-bolničkog centra Vojvodina, specijalistom interne medicine i endokrinologije.

"Na unos hrane u crevima se luče hormoni, jedan od tih je poznat pod skraćenicom GLP-1. Kod osoba sa metaboličkim poremećajima, kao što su šećerna bolest (tip 2 dijabetesa) i gojaznost, lučenje i funkcija ovog hormona je neadekvatna. Nauka je to prepoznala i modifikacijom prirodnog hormona, nastala je čitava grupa lekova kojoj pripada i Ozempic", kaže prof. dr Edita Stokić.

Ovaj lek se može koristiti isključivo po predlogu lekara i preuzeti na recept o trošku RFZO u apotekama

"Lek o kome govorimo je jedna od velikih inovacija u oblasti lečenja šećerne bolesti. Ozempic je nekoliko godina prisutan na tržištima različitih zemalja, a od juna prošle godine je dostupan o trošku RFZO u Srbiji i mogu ga propisivati specijalisti interne medicine ili endokrinolozi isključivo za lečenje šećerne bolesti."

Prema rečima dr Stokić, Ozempic deluje tako što nivo šećera u krvi održava u granicama normale. Pitamo se onda zašto se ovaj lek danas tako često zloupotrebljava kako bi se smanjila telesna težina?

"On dodatno deluje i na smanjenje apetita", kaže doktorka. "Međutim, medicina zasnovana na dokazima podrazumeva da se svaki lek propisuje i koristi samo za stanja i bolesti za koje je namenjen i registrovan", upozorava ona.

ozempic.jpg
Shutterstock  

"Povoljni efekti na redukciju telesne mase Ozempicom su potvrđeni i ispitani samo kod osoba sa šećernom bolešću i to je jedina ispravna upotreba. Ovaj lek, svakako, ne bi trebalo uzimati na svoju ruku, bez nadzora lekara, jer kao i za svaki lek, postoje mere opreza koje se moraju poštovati," upozorava doktorka Edita.

edita stokic.jpg
Privatna arhiva 

Kakve su posledice eventualne zloupotrebe, odnosno korišćenja bez nadzora lekara? 

"Najčešći neželjeni efekti su gastrointestinalni, kao što su mučnina i dijareja, uglavnom blagi do umereni i prolazni. Ipak, važno je da lekar prati pacijenta, kako bi se blagovremeno i pravilno odgovorilo na sva pitanja pacijenta, procenilo zdravstveno stanje, obavile odgovarajuće analize, prilagodila doza ovog ili drugih lekova ili preduzela korekcija postojeće terapije. Ponavljam, ovaj lek se može koristiti isključivo po predlogu lekara i preuzeti na recept o trošku RFZO u apotekama."

Da li se mora ograničiti period u kojem se uzima Ozempic? Kakvo je njegovo ukupno delovanje na zdravlje? 

"Ozempic nema vremensko ograničenje pri upotrebi, posebno imajući u vidu da je namenjen za lečenje hronične bolesti. Opsežno je ispitivan, tokom niza godina, čime je pokazana, pre svega, bezbednost leka, ukoliko se koristi u skladu sa namenom, ali i izuzetna efikasnost u kontroli nivoa šećera u krvi", objašnjava dr Stokić. "Dokazani su i drugi benefiti, kao što je povoljan efekat na kardiovaskularni sistem i ukupno metaboličko stanje pacijenata sa šećernom bolešću.

"U Srbiji je od nedavno dostupan lek iz iste grupe lekova, koji je namenjen upravo osobama koje se bore sa gojaznošću."

 Sa druge strane, trenutno postoji pandemija gojaznosti i jasna je potreba za terapijom i za ovu hroničnu bolest. Savetujem svima koji žele da leče gojaznost da odu kod svog lekara, konsultuju svog endokrinologa i dogovore sve dalje korake u procesu lečenja. Izuzetno je važno napomenuti da je u Srbiji od nedavno dostupan lek iz iste grupe lekova, koji je namenjen upravo osobama koje se bore sa gojaznošću.

Tekst: Lepa&Srećna