Magnezijum je esencijalni mineral koji pomaže da naša tela funkcionišu na najbolji mogući način, a umor i iscrpljenost su jedni od simptoma nedostatka magnezijuma.

"Umor možete pripisati stresu, lošem snu ili nizu drugih razloga, ali i ishrana igra važnu ulogu. Magnezijum nam je potreban za proizvodnju energije. Ako telo nema adekvatan pristup magnezijumu, onda proizvodnja energije trpi, ostavljajući nas podložnim umoru", kaže Natali Batler, dijetetičar i nutricionista.

Koje namirnice sadrže magnezijum
LepaiSrecna 

Takođe, magnezijum igra suštinsku ulogu u upravljanju normalnim inflamatornim odgovorom tela.

"Kada je unos magnezijuma nizak, inflamatorni biomarkeri, kao što je visokoosetljivi C-reaktivni protein (hs-CRP), značajno su pogođeni", napominje ona i dodaje:

"Možete u jelovnik dodati više hrane bogate magnezijumom, a istraživanja o sindromu hroničnog umora pokazala su da magnezijum zapravo pruža nutritivnu podršku u borbi protiv umora."

zeleno povrce
Youtube / Allison 

Evo liste nekih namirnica bogatih magnezijumom:

1. Lisnato zeleno povrće
2. Integralne žitarice
3. Orašasti plodovi i semenke
4. Mahunarke
5. Avokado
6. Banane
7. Tamna čokolada
8. Tofu

Hroničan umor svakako ne treba zanemariti, posebno kada ne možete da ustanovite zašto se osećate iscrpljeno. Ako vam to zvuči previše poznato, uključivanje više magnezijuma u ​​vašu rutinu može biti karika koja nedostaje, savetuju stručnjaci.

Tekst: Lepa&Srećna