Sir je pun kalcijuma i zdravih proteina, ali je takođe i bogat zasićenim mastima i soli. Visok nivo zasićenih masti podiže holesterol i povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, zbog čega treba povesti računa o količini ove namirnice koju na dnevnom nivou unosimo u svoj organizam.

Istraživanja su pokazala da dnevno treba pojesti porciju sira od 30 grama, ili krišku sira veličine kutije šibica. Na taj način sir može da smanji rizik od bolesti srca za 14%.

Koliko sira treba da jedemo za zdravlje srca
LepaiSrecna 

Većina sireva se priprema korišćenjem enzima zvanog himozin, za koagulaciju mleka. Neki sveži sirevi prave se pomoću kiseline, dok drugi koriste kombinaciju toplote i kiseline. Način na koji je sir napravljen utiče na to kako ga naše telo vari.

Kanadska studija iz 2017. godine, koja je sprovedena na 43 zdrave osobe, pokazala je da se mast iz krem sira brže vare i apsorbuju nego iz, recimo, čedar sira. Istraživači su naveli da male kapljice masti u krem siru mogu biti pristupačnije enzimima za varenje masti.

Naredne godine sprovedena je još jedna studija, koju je vodio tim na Univerzitetskom koledžu u Dablinu, a koja je otkrila da konzumiranje sira dovodi do značajno nižeg nivoa holesterola nego kada se njegove komponente jedu odvojeno.

jaja sardine riba sir pecurke vitamin d.jpg
Shutterstock  

Takođe, uz sir možete osigurati i unos važnih vitamina i nutrijenata, kao što su vitamin A, K, D i B12, ali i cink. Pored toga, sir sadrži i bakterije koje održavaju zdravlje creva.

Nutricionisti savetuju da sir možete jesti svaki dan, ali ne uz svaki obrok.

"Konzumiranjem sira tokom svakog obroka može se smanjiti unos drugih proteina i masnoća koje su nam potrebne. Zato je važno ciljati na različite namirnice, jer konzumiranjem previše sira možete ograničiti unos druge hrane", navode oni.

Tekst: Lepa&Srećna