Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti, a lekari stalno podsećaju da rane simptome nije uvek lako prepoznati. Često ljudi nisu ni svesni da neke tegobe imaju veze upravo sa kardiovaskularnim oboljenjima.

"Umor, tegobe pri varenju, mučnina, bol u leđima ili vratu, sve to mogu biti rani znaci da imate neku srčanu bolest", objašnjava dr Erik Štal, kardiolog iz Univerzitetske bolnice u Stejten Ajlendu u Njujorku. "Najčešće oboljenje zahvata srčanu arteriju, a ateroskleroza je proces u kojem naslage plaka sužavaju krvne sudove", kaže lekar.

Aterosklerozu izaziva povišen holesterol, ali i pušenje, visok pritisak, dijabetes, gojaznost, manjak vežbanja i loša ishrana. Svi ovi uzroci se mogu suzbiti. Pored toga što treba promeniti osnovne životne navike - prestati s pušenjem, uvesti zdravu hranu i pojačati fizičku aktivnosti, lekari savetuju još neke izmene u životnom stilu.

Rani simptomi srčane bolesti
Shutterstock  

Glavno pitanje je upravljanje stresom. Održavajte prijateljske odnose i družite se sa ljudima s kojima se lepo osećate. Posvetite se navikama ili hobijima koji vas opuštaju, u kojima možete da se "zanesete" i zaboravite kako vreme protiče.

Uz jače fizičke vežbe, uvedite i neku umirujuću aktivnost - jogu, tai či, istezanje. Vodite računa da sebi obezbedite sedam do osam sati redovnog sna svake noći.

Ne zaboravite da se mnoge kardiovaskularne bolesti mogu lečiti, pre svega, ako se otkriju na vreme. Neke od njih ćete prepoznati čak i po znacima na koži ili noktima. Obratite pažnju ako primetite oticanje stopala ili listova, tamnoplavu ili ljubičastu boju kože ili žućkaste, voskaste izrasline na koži. Ispupčeni nokti, takođe, mogu biti razlog za posetu lekaru.

Kod žena se javljaju klasični simptomi poput pritiska ili bola u grudima, ali i mučnina, tegobe u varenju ili bol u leđima. Srčana oboljenja naročito prete ženama koje pate od dijabetesa, gojaznim i onima koje predugo sede.

Tekst: Lepa&Srećna