Ako ste među onima koji svakog jutra pomeraju alarm po sistemu "još samo pet minuta", možda ste baš zbog toga često umorni tokom dana. Ova navika remeti ravnotežu organizma i izgleda da može da bude okidač za neke zdravstvene probleme.

Najbolje bi bilo da se na spavanje ode rano uveče, baš u vreme koje odgovara našem biološkom časovniku. Međutim, mnogima nije baš tako lako da usvoje ovaj savet za zdrav san, imaju previše obaveza, a žele i da posvete neko vreme razonodi.

Stručnjaci savetuju da se biološki ritam budnog stanja i sna ipak poštuje više, kao i da se društveni život prilagodi njemu, a ne obrnuto. Takođe, sugerišu da se "smart" telefon zameni običnim časovnikom i buđenje prepusti budilniku, kako se to nekada radilo.

Jedina prednost "pametnog telefona" je mogućnost da se alarm programira tako da zvuk bude tih u početku, a zatim sve glasniji. Ovo je nešto prirodniji način buđenja, ali upotreba telefona i dalje ima negativnih strana. Neka istraživanja pokazuju da bi njegovo magnetsko polje moglo da loše utiče na ćelije u ljudskom organizmu. Uz to, proizvodnja hormona melatonina, koji je važan za obnavljanje ćelija i ima antiejdžing efekat, prestaje kad gledamo u ekran sa plavim svetlom.

budjenje telefon 2.jpg
Shutterstock  

Jutarnji isprekidan san, kao i nedovoljno spavanja, može da doprinese poremećajima u funkciji kardiovaskularnog sistema. Da biste uspostavili poremećeni biološki ritam, bilo bi dobro da televiziiju, tablet, računar i telefon izbacite iz prostorije u kojoj spavate. Zamenite ih knjigom ili lakom meditacijom u krevetu.

Pokušajte da svake večeri idete na spavanje u isto vreme, izbegavajte alkohol, kofein i cigarete, a poslednji obrok ne bi trebalo da bude posle 19 sati. Bilo bi idealno da odvojite između šest i osam sati za spavanje. Da biste olakšali buđenje, programirajte alarm na tačno vreme, bez "rezerve" za njegovo odlaganje.

Kad čujete zvuk, prvo promenite položaj u krevetu, jer čak i mali pokreti mogu da vas spreče da ponovo zaspite. Upalite svetlo ili podignite roletne, jer će svetlost dati signal telu da prestane s proizvodnjom melatonina. Verovali ili ne, čak i ako uspete da zadržite oči otvorene samo 15 sekundi, telo će učiniti svoje - probudićete se. Dobar trik je i da stavite alarm na neko udaljeno mesto u sobi. Tako ćete morati da ustanete, a kretanje pomaže da se lakše rasanite.

Tekst: Lepa&Srećna