Koliko puta ste pročitali savet da, tokom dijete, najčešće birate belo meso kad jedete piletinu? Najčešće se slepo prate ovakva uputstva, ali mnogi pritom nisu baš "srećni", jer im je mnogo ukusniji batak ili karabatak.

Da li je razlika između ovih delova pileta tolika da treba biti isključiv prilikom izbora? Da li je mnogo zdravije belo meso od batka ili karabatka?

Ako pravite plan za dijetu, biće vam zanimljivo da znate da najviše masnoće imaju batak i karabatak sa kožicom. Kad nju skinete, 100 grama ovog mesa ima 9 gr masti, a organizmu daje 184 kalorije. Ako ne možete da odolite hrskavoj kožici, računajte da se masnoća povećava za 30 odsto.

Dok se kožica ne preporučuje ako ste na dijeti, nutricionisti podsećaju da baš u njoj ima najviše kolagena, proteina koji je značajan za mišiće, kožu, kosu, nokte. Takođe, važno je da znate da se u 100 gr tamnog pilećeg mesa nalazi oko 24 gr belančevina.

belo meso-min.jpg
Shutterstock  

Zbog energetske vrednosti, prednost treba dati belom mesu ako želite da smršate. Sto grama ove namirnice daje 120 kalorija, s tim što je gram i po proteina manje nego u batku i karabatku. Masti je samo 2,6 grama tako da pileće belo nije slučajno omiljena preporuka dijetetičara. I ovde će kožica mnogo promeniti, pa odlučite da li vam je važniji kolagen iz nje ili se brinete zbog masnoća.

Što se tiče mineralnog sastava, u piletini, generalno, ima gvožđa i cinka, kao i vitamina B, s tim što ćete u mesu bataka i karabatka naći i kalijum, ali i vitamine A i K u tragovima. Izbor, dakle, najviše zavisi od toga da li želite da smršate ili želite veću mišićnu masu. U prvom slučaju se odlučite za belo, a u drugu za meso batka i karabatka.

Najzad, uvek je bolje odabrati domaće pile, jer će i u njemu biti manje masnoća nego u onom koje se gaji na farmi.

Tekst: Lepa&Srećna