Keto dijeta je jedna od najpopularnijih u celom svetu, mada nutricionisti upozoravaju da može biti opasna. Primenjuju je slavne ličnosti i brojni sportisti, svi se hvale kako uz nju uspevaju da smršaju i oblikuju fantastičnu figuru.

Glavno pravilo je jednostavno -smanjuje se unos ugljenih hidrata, tako da telo ulazi u ketozu. Tada sagoreva masti umesto da za energiju troši šećere. Da bi do toga došlo, čak 70 do 80 odsto kalorija dolazi iz masti, samo 15 do 20 odsto iz proteina a tek 5 odsto iz ugljenih hidrata.

Voće nije na osnovnoj listi za keto dijetu, baš zato što sadrži ugljene hidrate. Za užinu se preporučuju orašasti plodovi, budući da su odličan izvor proteina, ali i zdravih masnoća. Oni održavaju zdrav nivo šećera u krvi i snabdevaju nas vlaknima. Jedina voćka na top listi keto dijete je avokado, sa samo 13 grama ugljenih hidrata i čak 22 grama masnoće u jednom plodu prosečne veličine.

avokado.jpg
Shutterstock  

Svakodnevno se mogu jesti jaja i punomasni jogurt, dobri izvori proteina, a od povrća se preporučuju brokoli, spanać, blitva i krastavac. Od masnoća, koristite maslinovo i kokosovo ulje, tako ćete kombinovati zasićene i nezasićene masne kiseline.

Od mesa, nutricionisti savetuju dve vrste. Jedno je piletina, sa "nula" ugljenih hidrata, a delovi s tamnijim mesom sadrže više gvožđa i masnoće. Drugo je nemasna junetina, po mogućstvu ona koja je organski gajena. Ovo meso je odličan izvor proteina i sadrži zdrave omega-3 masne kiseline.

Tekst: Lepa&Srećna