Zbog lepog ukusa, dobrog kombinovanja s drugim namirnicama i malog procenta masti,piletina je jedan od najčešćih obroka u mnogim domovima. Sadrži vitamin D i kalcijum i bogata je proteinima, a sadrži i holin, hranljivi sastojak koji igra ulogu u memoriji i ostalim funkcijama mozga.

Ipak, lekari upozoravaju da nisu svi delovi pileta dobri za upotrebu. Dakle, ako sa zadovoljstvom konzumirate ove delove piletine, vreme je da razmislite.

Kardiolozi i nutricionisti već duže vreme govore o štetnom uticaju kožice i masnih delova piletine i tvrde da se gotovo u potpunosti sastoji od masti. U narodu je uvreženo uverenje da je koža nogu, butina i pilećih prsa odličan izvor vlakana kolagena. Zapravo, ovo je daleko od istine. Ovaj deo ne hrani telo kolagenom, ali lako možete naneti štetu vašoj figuri. Osim toga, veliki broj bakterija je prisutan na kožici piletine.

Džigerica je druga na listi delova pileta koji se ne preporučuju za čestu konzumaciju. Iako je bogata vitaminom B12, sadrži i dosta masti, koje nam prete holesterolom.

Pileća glava sadrži mnogo štetnih materija koje pile proguta. Zato su one štetne kod redovne konzumacije.

Izvor: Lepa&Srećna